Muffinki z serem bleu

Przepis na letnią, lekką przekąskę. Niezbyt pracochłonny, a efekt bardzo smaczny. Dowiedz się, jak zrobić muf finy z gruszką i serem bleu. Szczegóły zdradza Monika Domańska z bloga Chili&Tonka!

Chili&Tonka - Monika Domańska

Muffiny z gruszką, serem bleu i włoskimi orzechami { składniki na 12 sztuk }

• 1 gruszka

• 120 g mąki

• 1/2 opakowania proszku do pieczenia

• 2 jaja

• 75 ml mleka

• 75 ml oliwy

• 70 g startego sera gruyère lub emental

• 100 g sera bleu ( może być również roquefort ) – ja użyłam bresse bleu

• 30 g grillowanych na sucho orzechów włoskich

• sól i pieprz

Chili&Tonka - Monika Domańska

Potrzebna będzie również blaszka i papierowe foremki do muffinek.

Chili&Tonka - Monika Domańska

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzej do 180° C.

2. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę.

3. W miseczce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. W większej misce roztrzep jaja, a następnie dodaj mleko i oliwę.

5. Do jajek wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj.

6. Dodaj starty ser gruyère oraz bleu w kawałkach, gruszkę i orzechy. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.

7. Do blaszki włóż papierowe foremki na muffiny, nałóż masę.

8. Piecz około 20 minut. Najlepsze jeszcze ciepłe, smacznego!

Chili&Tonka - Monika Domańska

SMACZNEGO!

Chili&Tonka - Monika Domańska

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym Chili&Tonka. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email