Minikebab z warzywami

Uwielbiasz kebab? Nie musisz stać po niego w długiej kolejce! Wystarczy odrobina chęci, kilka łatwodostępnych składników i oczywiście dobry przepis. Oto u nas nie trudno. Zobaczcie, jak robi to Dagmara Radzikowska - autorka bloga The Byk.

The Byk - Dagmara Radzikowska

kanapka # 52

SKŁADNIKI:

1. mini Pitki ewn. placki Wrap

2. tuńczyk w sosie własnym

3. biały twaróg

4. marchew

5. por naciowy

6. papryka marynowana

7. orzeszki ziemne nie solone

8. pikantny sos Sambal Oelek

The Byk - Dagmara Radzikowska

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Tuńczyka odsączam z sosu własnego. Wkładam razem z twarogiem do miksera. Miksuję! Niestety masa tuńczykowa wyszła bardziej rzadka niż sądziłam... nie szkodzi. Dorzucam orzeszki ziemne. Okazuję się że to co powstało jest prze przepyszne :)

Cała reszta to już łatwizna.

Myję warzywa. Marchewkę kroję w cienkie paseczki "nożem japońskim".

Marynowaną paprykę kroję na cienkie paseczki. Z pora naciowego interesują mnie tylko łodyżki z liśćmi, bo to mini pitka :) Do placka używam również całej reszty pora, kroję go w cienkie talarki. I jeszcze cebula, dla mnie bardzo ważny element tego kebaba.

The Byk - Dagmara Radzikowska

Rozkrawam 1/3 mini pitki i smaruję każdą stronę od wewnątrz masą tuńczykowo-orzechową i pikantnym sos Sambal Oelek. Do środka wkładam tyle warzyw ile moje maleństwo pomieści :)

Tak naprawdę do tego typu kanapki możemy użyć również innych warzyw: sałata, kiełki, pomidory na co tylko mamy ochotę...

Placki Wrap dobrze przed użyciem na moment położyć na ciepłej patelni, lekko pęcznieją.

Smacznego!

Więcej oryginalnych przepisów na kanapki znajdziesz na blogu The Byk.

The Byk - Dagmara Radzikowska

Tematy:

Nieprawidłowy email