Mini tarty z ricottą

Mini tarty z ricottą i serem pleśniowym to idealne i proste w wykonaniu danie, które z pewnością przypadnie Wam do gustu. Przepis na nie zdradza Małgorzata Dzięgielewska - autorka bloga Pieprz Czy Wanilia.

Pieprz Czy Wanilia

Mini tarty z ricottą i serem pleśniowym

ok. 6 szt. (10x6cm)

SKŁADNIKI:

250g ciasta francuskiego (można użyć gotowego, najlepsze na maśle)

250g ricotty

100g sera pleśniowego (np. o złocistej barwie)

2 jaja

100g boczku pokrojonych w cieniuteńkie, wąskie plasterki

garść orzechów laskowych

kilka gałązek tymianku

sól, pieprz do smaku

mała szczypta papryczki chili

Pieprz Czy Wanilia

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Orzechy laskowe pozbawić łusek. W tym celu uprażyć je na suchej patelni (uważać by nie przypalić), a następnie jeszcze ciepłe rozcierać przez czystą ściereczkę. Obrane orzechy z grubsza posiekać.

Pokrojone wstążki boczku przesmażyć na patelni. Odsączyć na papierowym ręczniku z wytopionego tłuszczu.

Do większej miski wbić jaja – rozkłócić. Dodać ricottę, świeże listki tymianku, sól, pieprz i papryczkę chili – do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie podzielić na 6 części wielkością i kształtem odpowiadających niewielkim foremkom. Dno i boki każdej foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć ciastem. Do środka nakładać masę serową. Na wierzchu pokruszyć ser pleśniowy i posypać orzechami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20 min, aż ser się zarumieni, a masa zetnie.

Podawać ciepłe.

Pieprz Czy Wanilia

Tematy:

Nieprawidłowy email