Mini rogaliki z makiem

To idealny przepis na śniadanie. Warto przygotować je wcześniej, aby zawsze mieć je ciepłe i świeże...

Chili&Tonka

Rogaliki z makiem

Składniki:

{ 12 sztuk }

• 2 łyżki masła, roztopionego i przestudzonego

• 2,5 szklanki mąki

• 1 łyżeczka drożdży instant

• 2 łyżeczki cukru

• 1,5 łyżeczki soli

• 1 szklanka letniego mleka

• jajko i łyżka mleka do posmarowania

• ziarenka maku do posypania

Chili&Tonka

Przygotowanie:

1. Drożdże wymieszaj z letnim mlekiem.

2. Mąkę, sól i cukier wsyp do miski, wymieszaj.

3. Dodaj masło i mleko.

4. Wyrabiaj gładkie ciasto – około 10 minut. Jeśli się bardzo lepi, posyp odrobiną mąki.

5. Uformuj z ciasta kulę, posyp lekko mąką i przykryj ściereczką. Pozostaw na około 1 godzinę w pokojowej temperaturze, do podwojenia objętości.

6. Przełóż ciasto na posypany mąką blat i lekko wyrób.

7. Rozwałkuj okrągły, cienki placek i przetnij na 12 części.

8. Zwijaj rogaliki począwszy od szerokiego końca, zagnij do środka końcówki.

9. Przełóż rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

10. Po tym czasie posmaruj wierzch rogalików jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posyp makiem.

11. Piecz w temp. 190°C 20 – 25 minut, na złoty kolor.

12. Możesz zamrozić kilka sztuk na późnej.

Chili&Tonka
Chili&Tonka

SMACZNEGO!

Więcej przepisów na pyszne wypieki i nie tylko znajdziesz na blogu Chili&Tonka Moniki Domańskiej. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email