Makowiec z filmu Magnat

Pamiętasz "scenę makową" z filmu Magnat Filipa Bajona? To jedna z najdłuższych scen erotycznych w historii polskiego kina. Szukasz kulinarnego afrodyzjaka? Postaw na makowiec! Zobacz przepis prosto z bloga kulinarnego From Movie To The Kitchen!

From Movie To The Kitchen

SKŁADNIKI:

(2 makowce)

• 200 g mleka

• 50 g drożdży

• 150 g cukru

• 50 g miękkiego masła

• 4 żółtka

• 600 g mąki pszennej

• 1/2 łyżeczki soli

• 1 puszka masy makowej lub:

Masa makowa:

• 500 g maku

• 1 litr mleka

• 1/2 szklanki miodu

• 100 g zmielonych migdałów

• 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, orzechy, skórka pomarańczowa, kandyzowany imbir)

• 2 łyżki klarowanego masła

• 1/3 łyżeczki cynamonu

• 4 jajka

• 150 g cukru pudru

• 50 ml rumu

• szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1. Do dużej miski włóż drożdże, dolej ciepłe mleko, dosyp cukier, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

2. Po tym czasie dodaj mąkę, masło, żółtka i sól. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne (ciasto możesz wyrobić przy pomocy robota kuchennego)

3. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej 40 minut.

4. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj je na grubość pół centymetra i na każdej z nich rozłóż masę makową.

5. Każdy kawałek zwiń jak roladę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Piecz makowce 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

7. Gotowe makowce można posmarować lukrem i posypać np. płatkami migdałów.

Masa makowa:

1. Mak opłukać na sicie. Wsypać do garnka i zalać mlekiem.

2. Gotować ok. 30-40 minut, następnie osączyć na sicie i zemleć w maszynce.

3. Bakalie posiekać drobno. Na patelni rozgrzać sklarowane masło, oraz miód i dodać do tego bakalie. Podgrzewać ok. 15-20 minut, a następnie dodać do zmielonego maku.

4. Jajka podzielić na białka i żółtka. Z białek, połowy cukru pudru, oraz szczypty soli ubić pianę, a żółtka również ubić z cukrem na puszystą masę.

5. Żółtkową masę dodać do maku, następnie dodać rum, a na koniec delikatnie wmieszać w masę makową białka.

From Movie To The Kitchen

SMACZNEGO!

Więcej filmowych przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym FROM MOVIE TO THE KITCHEN

Polecamy także:

Tematy:

Nieprawidłowy email