Lunch po hiszpańsku

Hiszpanie, pomimo śródziemnomorskiej diety, na śniadania chętniej zjadają sycącą tortillę, niż lekkie sałatki. Te jednak, są niezastąpione podczas drugiego śniadania czy wczesnego lunchu.

Pico Cuadro

Danie to, choć z pozoru wygląda na bliskie polskim tradycjom, w restauracji Pico Cuadro jest przygotowywane identycznie jak w hiszpańskim przepisie.

Warzywa z grilla, polane sosem bazyliowym

Składniki:

1 jajko

1 bakłażan

1 cukinia

1 cebula

1 papryka

100 g pieczarek

rozmaryn

oliwa z oliwek

cytryna

świeża bazylia

Wykonanie:

Na samym początku na płycie grillowej opiekamy warzywa. Ciepłe warzywa wydają niezwykły aromat, lecz smak całej potrawie nadaje jajko, które kładziemy pomiędzy opieczone warzywa. Najlepiej jest, gdy jajko powoli ugotujemy w niskiej temperaturze. Podobny efekt możemy uzyskać, gotując jajko w koszulce. Idealne powinno mieć płynne wnętrze i lekko ścięte białko. Przygotowujemy sos bazylikowy: mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i dodajemy do całości dużą ilość zmielonej świeżej bazylii. Układamy grillowane warzywa oraz jajko zgrabnie na talerzu i na finał doprawiamy grubą solą morską oraz sosem bazylikowym. Pico Cuadro do takiego lunchu proponuje filiżankę czarnej kawy.

Oryginalną hiszpańską sałatkę zjecie, odwiedzając warszawską restaurację Pico Cuadro. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email