Łosoś z grilla w słodkim sosie

Łosoś to obecnie jedna z najpopularniejszych ryb w polskiej kuchni. Różowe, mało ościste i delikatne mięso lubią niemal wszyscy. Doskonale wie o tym szef kuchni warszawskiej restauracji Enoteka, który postanowił zdradzić nam przepis na grillowanego łososia...

ThinkStock

Łosoś z grilla z sosem ze świeżych pomidorów, rodzynek i kaparów

Składniki (dla 4 osób)

4 x 150 g filetu z łososia

2 ziemniaki

2 średnie pomidory

0,5 kg świeżego szpinaku

1 cebula czerwona

2 ząbki czosnku

30 g rodzynek

30 g orzechów pinii

1 łyżka kaparów

Oliwa z oliwek

sól, pieprz

Czas przygotowania ok. 50 min

Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw na 15 minut.

Zgnieć ząbek czosnku, cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry. W rondelku rozgrzej 5 łyżek oliwy, włóż cebulę i czosnek, podsmaż. Dodaj orzechy pinii, rodzynki, odsącz kapary i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory, zalej wszystko ½ szklanki wody i duś sos pod przykryciem 15 minut.

Ugotowane i pokrojone w plastry ziemniaki oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą i obsmaż na patelni z dwóch stron.

Łososia posmaruj oliwą z oliwek i grilluj przez 3 minuty z każdej strony.

Na rozgrzaną oliwę na patelnię wrzuć poszatkowany ząbek czosnku i liście szpinaku, lekko podsmaż.

Na talerzu ułóż szpinak, następnie ziemniaki, na to połóż łososia i polej sosem z pomidorów.

SMACZNEGO!

Na oryginalnego grillowanego łososia w słodkim sosie zapraszamy do restauracji Enoteka w Warszawie.

Tematy:

Nieprawidłowy email