Lody podwójnie jeżynowe

Domowe lody to wspaniały pomysł na deser, nie tylko latem. Wypróbuj przepis na lody jeżynowe, zanim te pyszne leśne owoce na dobre znikną ze straganów... Zobacz, jak robi to Monika Domańska z bloga Chili&Tonka!

Chili&Tonka

Lody podwójnie jeżynowe

Składniki:

• 600 g jeżyn ( mogą być mrożone )

• 2 żółtka

• 200 ml odtłuszczonego mleka

• 200 ml śmietany kremówki

• 70 g cukru pudru

• 2 opakowania cukru waniliowego

Chili&Tonka

Przygotowanie:

1. Owoce zblenduj i przepuść przez sitko, aby pozbyć się pestek i twardych części.

2. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

3. Dodaj zimne mleko i owoce.

4. Śmietanę ubij na sztywno i dodaj do masy. Całość wymieszaj.

5. Przełóż masę do maszynki do lodów i postępuj według instrukcji.

6. Przełóż lody do plastikowego pojemnika i schowaj do zamrażalnika na minimum pół godziny.

Chili&Tonka

Smacznego!

Więcej cudownych przepisów nie tylko na desery znajdziesz na blogu Chili & Tonka. Zapraszamy!

Chili&Tonka

Tematy:

Nieprawidłowy email