Kwiaty cukinii nadziewane ricottą

Coraz więcej kwiatów na naszych stołach - nie tylko w wazonach. My mamy dziś dla Was coś naprawdę oryginalnego i wyjątkowo smacznego. Kwiaty cukinii nadziewane ricottą przygotowała dla Was Małgorzata Dzięgielewska z bloga kulinarnego Pieprz Czy Wanilia.

Pieprz Czy Wanilia

SKŁADNIKI:

12 kwiatów cukinii

olej do smażenia

FARSZ:

125g ricotty

4-5 łyżek świeżo utartego parmezanu (lub grana padano)

kilka igiełek świeżego rozmarynu

CIASTO DO PANIEROWANIA:

1 duże jajko

ok. 30 -50 ml gazowanej wody

3-4 łyżki mąki

szczypta soli

Pieprz Czy Wanilia

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Kwiaty cukinii opłukać wodą, a następnie przełożyć na papierowy ręcznik i delikatnie osuszyć.

Do miski przełożyć ricottę, drobno utarty parmezan (lub grana padano), oraz posiekane igiełki rozmarynu – wymieszać.

W osobnym naczyniu rozkłócić jajko, dodać mąkę, sól do smaku i stopniowo po łyżce wody – dokładnie utrzeć. Masa powinna być gładka (bez mącznych grudek), a jej konsystencja przypominać niezbyt gęstą śmietanę.

Każdy kwiat nadziewać 1 czubatą łyżeczką farszu.

W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej (zalać do ok. 4-5 cm wysokości od dna naczynia).

Zamaczać kwiaty w cieście i od razu przekładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć partiami na średnim ogniu ok. 1min. z każdej strony.

Gotowe przekładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Pieprz Czy Wanilia

SMACZNEGO!

Tematy:

Nieprawidłowy email