Kurkowe Risotto

Risotto to sycące danie, którego podstawę stanowi specjalny ryż risotto. Wariacji na temat tego dania jest wiele, dzisiaj przedstawiamy risotto z kurkami przepisu szefa kuchni Tamka 43 - Roberta Trzópka.

Tamka 43

Składniki:

- 100 g ryżu,

- 50 g oliwy,

- 50 g wina białego,

- 200 ml wody,

- serek mascarpone,

- parmezan,

- sól,

- sok z cytryny,

- garść kurek

Sposób przygotowania:

Ryż podsmażyć na oliwie, dodać białe wino i poczekać aż odparuje. Cały czas mieszać dodając gorącą wodę. Po 15 minutach, kiedy ryż będzie al dente, należy dodać łyżkę parmezanu i pół łyżki serka mascarpone. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Udekorować podsmażonymi kurkami.

Tematy:

Nieprawidłowy email