Kurczak z cykorią i rodzynkami

Przepyszna mieszanka smaków i aromatów - to kurczak z cykorią i rodzynkami - idealny na weekendowy obiad! Zobaczcie przepis Fundacji Allegro All For Planet!

Fundacja Allegro All For Planet

Kiedy wybieramy się na zakupy warto zawsze sprawdzać pochodzenie produktów, które kupujemy, zarówno warzyw jak i mięs. W sklepach coraz częściej dostępny jest drób pochodzący z ekologicznych hodowli. My tym razem użyliśmy piersi z tzw. kurczaka kukurydzianego, który w 80% żywi się mączką kukurydzianą, co nadaje mu charakterystyczny żółty kolor mięsa.

DO PRZYGOTOWANIA KURCZAKA POTRZEBUJESZ:

200 gram filetu z kurczaka

1 średnia cykoria

2 łyżki stołowe masła

1 ząbek czosnku

1 gałązka tymianku

2 cebule dymki

1 łyżka stołowa rodzynek

1 szklanka ciemnego bulionu drobiowego

Sól

Pieprz

Fundacja Allegro All For Planet

KROK PO KROKU:

1. Namaczamy rodzinki we wrzątku

2. Cykorie oraz cebule przekrawamy wzdłuż na pół, przesmażamy na 1 łyżce masła, dodajemy namoczone rodzynki i podlewamy bulionem, następnie przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości, odkrywamy i redukujemy powstały płyn do konsystencji sosu

3. Filety z kurczaka obsmażamy na patelni razem z ząbkiem czosnku

4. Składniki wykładamy odpowiednio na talerz: kurczak w centralnym miejscu, obok układamy liście cykorii, które delikatnie pokrywamy powstałym sosem (możemy użyć pędzelka) i posypać rodzynkami.

5. Sosem polewamy także kurczaka, do dekoracji używamy po jednej cebuli dymce na liść cykorii

Tematy:

Nieprawidłowy email