Krewetki z zielonym pieprzem

To odmiana dania zwanego „krab w zielonym pieprzu" z regionu Kampot, które jedliśmy w Kambodży - piszą Stevie Parle i Emma Grazette w książce Wyprawy po przyprawy. Oto przepis!

WYPRAWY PO PRZYPRAWY

SKŁADNIKI:

(Dla 4-6 osób)

olej z orzeszków ziemnych do smażenia

kawałek świeżego imbiru (2 cm), obrany i drobno posiekany

4 drobno posiekane ząbki czosnku

20 dużych, surowych krewetek w skorupkach

2 łyżki świeżych lub marynowanych ziarenek zielonego pieprzu

garść świeżych liści limonki kaffir pokrojonych w paski

2 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki sosu rybnego

2 pomidory pokrojone w drobną kostkę

garść grubo posiekanych liści kolendry

sok z 1 limonki do podania

WYPRAWY PO PRZYPRAWY

PRZYGOTOWANIE:

Zastąpiliśmy kraba krewetkami, bo bardzo trudno znaleźć kraby o miękkich skorupkach. W sklepach z tajską żywnością pojawiają się świeże gałązki zielonego pieprzu, choć można zastąpić je marynowanymi ziarenkami, dostępnymi w niewielkich słoiczkach w supermarketach.

Rozgrzewamy wok na dużym ogniu i wlewamy do niego trochę oleju. Wrzucamy imbir z czosnkiem i smażymy, ciągle mieszając, aż czosnek się przyrumieni. Dodajemy krewetki, ziarenka pieprzu oraz liście limonki kaffir i mieszamy.

Gdy krewetki się zaróżowią, dodajemy sos ostrygowy, sojowy i rybny. Smażymy, aż krewetki staną się całkiem różowe. Dodajemy pomidory i liście kolendry. Próbujemy i w razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę sosu rybnego. Krewetki podajemy mocno skropione sokiem z limonki.

SMACZNEGO!

WYPRAWY PO PRZYPRAWY

Ten i wiele innych dobrze doprawionych przepisów odnajdziecie w książce kucharskiej WYPRAWY PO PRZYPRAWY. Stevie Parle, wielokrotnie nagradzany młody kucharz i autor książek kulinarnych oraz ekspertka do spraw przypraw Emma Grazette starają się dowiedzieć jak najwięcej na temat aromatycznych dodatków, które nadają potrawom niepowtarzalny smak.

Bohaterowie postanowili na nowo odkryć sześć przypraw schowanych w naszych kuchennych szafkach. W poszukiwaniu smaków udają się do Meksyku, który jest ojczyzną papryczki chili, poszukują goździków w Zanzibarze, wyruszają po aromatyczny kmin do Turcji, próbują cynamonu z Kerali, zrywają kwiat muszkatołowy w Grenadzie, a czarny pieprz przywożą z Kambodży.

Ponad 100 przepisów, mnóstwo porad oraz niezwykłych fotografii – wszystko to zgromadzone w niezwykłej książce Wyprawy po przyprawy. Gorąco polecamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email