Krewetki w tempurze

Przepyszna przekąska podawana z puree z mango oraz liśćmi bok choy - to popisowe danie restauracji restauracji Amber Room. Zobaczcie przepis na krewetki autorstwa szefa kuchni Roberta Skupisza!

Amber Room/Robert Skubisz

Krewetki w tempurze paprykowej, puree z mango, liście bok choy

Składniki:

- krewetki z końcówkami 6 szt -150 g

- puree z mango 60 g

- liście bok choy 15 g

- pomidor cherry 20 g

- oliwa z oliwek 10 ml

- tempura 60g

- woda gazowana 1 litr

Amber Room/Robert Skubisz

Obrane mango kroimy na małe kawałki , karmelizujemy na 2 łyżkach cukru i dusimy 10 minut na małym ogniu z niewielką ilością wody.

Następnie mango mielimy w termomiksie aż do uzyskania gładkiego puree.

Tempurę rozrabiamy z wodą gazowaną do konsystencji gęstego ciasta na naleśniki.

Oczyszczone krewetki zanurzamy w tempurze i smażymy w głębokim tłuszczu nagrzanym do 190 stopni na złoty kolor.

Krewetki następnie odsączamy na papierowym ręczniku w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.

Potrawę dekorujemy liśćmi bok choy, plasterkami cherry pomidorków i polewamy oliwą z oliwek

SMACZNEGO!

Oryginalną potrawę znajdziecie w menu restauracji Amber Room, która mieści się w Pałacu Sobańskich, który jest również siedzibą Klubu Polskiej Rady Biznesu. Amber Room specjalizuje się w kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu, wykorzystując światowe trendy kulinarne, m.in. elementy kuchni molekularnej.

Tematy:

Nieprawidłowy email