Krewetki w sosie limonkowo – czosnkowym

Danie dla miłośników kulinarnego minimalizmu. Zobacz, jak krewetki w sosie limonkowo-czosnkowym przygotowuje Małgorzata Dzięgielewska - autorka bloga Pieprz czy Wanilia!

Pieprz czy Wanilia

SKŁADNIKI:

(1 porcja)

8-10 surowych krewetek królewskich

2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia

2 ząbki czosnku

kawałek papryczki chili (z pestkami lub bez) – ilość dozować do smaku

szczypta (ok. ¼ łyżeczki) papryczki wędzonej (pimenton)

2 limonki

ok. 50ml białego wina wytrawnego

ok. 50 ml. gorącego bulionu (domowego) lub wody

sól, pieprz do smaku

garść natki pietruszki

Pieprz czy Wanilia

PRZYGOTOWANIE:

Krewetki oczyścić (usunąć głowy, zdjąć pancerzyki, usunąć jelito i rdzeń), umyć, osuszyć.

Papryczkę chili i czosnek drobniutko posiekać.

Na patelni rozgrzać olej / oliwę (średni ogień). Wrzucić papryczkę i czosnek – króciutko podsmażyć (10-15 sec., tak, aby czosnek nie zdążył zbrązowieć). Dodać przygotowane krewetki, a po chwili (gdy zaczną robić się różowe) podlać winem i bulionem. Dodać szczyptę wędzonej papryki i soli – dusić pod przykryciem ok. 3 min. (potrząsać patelnią od czasu do czasu). Pod koniec smażenia wcisnąć sok z 1 limonki.

Zdjąć patelnię z ognia, doprawić do smaku pieprzem. Posypać posiekną natką pietruszki.

Podawać z ćwiartkami drugiej limonki i np. bagietką.

Pieprz czy Wanilia

SMACZNEGO!

Więcej przepisów, nie tylko na słono, ale i na słodko, znajdziesz na blogu Pieprz czy Wanilia. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email