Kawa z nutą fantazji

Idealna na zimowe poranki, na chandrę i słotę, na wszelkie smutki, melancholie i miłości bez wzajemności. Oto przepis na aromatyczną, rozgrzewającą ciało i duszę awę autorstwa Eweliny Majdak.

Ewelina Majdak - Around The Kitchen Table

KAWA ROZGRZEWAJĄCA

8 łyżek kawy w ziarnach

1-2 strączki kardamonu

1 laska wanilii

kawałek kory cynamonu

10 nasion kolendry

5 kulek ziela angielskiego

3 goździki

5-8 kulek pieprzu (czarny, zielony, biały, czerwony)

gałka muszkatołowa

szczypta kurkumy

skórka otarta z 1 cytryny

Ewelina Majdak - Around The Kitchen Table

ETAPY PRZYGOTOWANIA

Korę cynamonu i laskę wanilii tnę nożyczkami na mniejsze kawałki.

Do młynka wsypuję kawę, dodaję wszystkie przyprawy i mielę.

Jeśli używacie kawy rozpuszczalnej lub zmielonej, możecie utrzeć wszystkie przyprawy w moździerzu i wymieszać je z 6 łyżkami takiej kawy. Możecie użyć kawy bezkofeinowej lub zbożowej, takiej którą lubicie najbardziej.

Ewelina Majdak - Around The Kitchen Table

Swoją kawę zaparzam w kawiarce ciśnieniowej lub w tygielku przyjmując 3-4 łyżeczki kawy z przyprawami na jedną porcję napoju.

Jeśli mam ochotę na kawę z mlekiem dodaję mleko kokosowe, kozie, owcze lub sojowe bo mleko krowie wychładza i osłabia organizm, a dodatkowo zawiera laktozę, która nie wpływa korzystnie na organizm dorosłego człowieka.

Możecie użyć domowego mleka z orzechów, pestek lub zbóż (owsiane, ryżowe).

Ewelina Majdak - Around The Kitchen Table

SMACZNEGO!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na blogu kulinarnym Eweliny Majdak - Around The Kitchen Table.

Tematy:

Nieprawidłowy email