Kanapka z dynią i imbirem

Kanapka na bazie dyni z rozgrzewającym imbirem i staropolskimi skwarkami -to idealne połączenie na początek jesieni!

TheByk

Kanapka dyniowa

SKŁADNIKI:

1. podpłomyk

2. dynia

3. imbir

4. oregano

5. słonina lub bekon

6. cytryna

7. oliwa

8. pieprz syczuański

9. sól

TheByk

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa kroję na dość cienkie plastry i kładę na patelnię grillową, smażę na najmniejszym ogniu. Chwilkę to potrwa. Dynia powinna dać się rozgnieść widelcem:)

TheByk

Na osobnej patelni przygotowuję tradycyjne skwarki. Cienkie paseczki słoniny posypuję oregano. Tłuszcz, który wypłynął ze skwarek, zostawiam oczywiście na patelni, rozumiem sentyment do polskiej tradycyjnej kuchni... ale bez przesady!

Podpłomyk przekrawam na 2 połówki, każdą skrapiam lekko oliwą. Uprażone plastry imbiru kroję na jeszcze mniejsze kawałki. Plastry dyni rozcieram na pieczywie. Dokładam odsączone z tłuszczu skwarki z oregano (można je zastąpić kawałkami bekonu). Na koniec trochę soli, pieprz syczuański i kilka kropli cytryny dla przełamania łagodnego smaku dyni.

TheByk

SMACZNEGO!

Więcej ciekawych przepisów na kanapki znajdziecie na blogu The Byk Dagmary Radzikowskiej. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email