Kanapka truskawkowa

Sezon na truskawki tuż tuż... Przygotuj się na niego odpowiednio! Oto przepis na wyjątkową kanapkę, której gwiazdami są soczyste truskawki!

The Byk - Dagmara Radzikowska

SKŁADNIKI:

1. ciasto drożdżowe

2. liście świeżej mięty

3. truskawki

4. masło

5. sos balsamico gęsty

6. czekoladowy cukierek jakiś

7. szczypta cukru

8. mini szczypta soli

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Gdzie się dzisiaj nie obejrzeć, tam bazary ze zdrową żywnością!!! Na takim właśnie lokalnym, dzielnicowym bazarku nabyłam kawałek ciasta drożdżowego za całe 2 zł. Pachnące, miękkie z imponującą ilością kruszonki:) Truskawki jeszcze nie takie pyszne jak latem, ale są, więc też kupiłam. Mięta rośnie w kuchni, masło zazwyczaj jest w lodówce, brakowało tylko czekolady...ale znalazłam 2 czekoladowe cukierki, a dokładnie moje ulubione kasztanki:) Niczego więcej nie potrzebowałam.

Ciasto drożdżowe kroję na "kromki" bo zastąpi ono w dzisiejszej kanapce pieczywo. Kładę je na patelnię grillową - tylko z jednej strony - po to, aby masło łatwo wniknęło w środek ciasta drożdżowego. Truskawki myję i kroję na plastry, wkładam do miseczki i posypuję odrobiną cukru. Listki świeżej mięty tnę na cienkie paseczki, dorzucam do truskawek. Bardzo delikatnie rozgniatam wszystko widelcem.

Na maślane ciasto przekładam truskawki z miętą, posypuję wszystko szczyptą soli dla wzmocnienia smaku. Kruszę w palcach czekoladowe cukierki, można oczywiście użyć czekolady i zetrzeć ją np. na tarce do parmezanu. Na koniec skrapiam słodkie kanapeczki kilkoma kroplami sosu balsamicznego, który idealnie zamyka wszystkie smaki.

Więcej oryginalnych przepisów na pyszne kanapki znajdziecie na blogu kanapkowym THE BYK Dagmary Radzikowskiej.

Tematy:

Nieprawidłowy email