Kanapka tęskni za wiosną...

Młode ziemniaki, zielona fasolka i pasta grzybowa w kanapkowym wydaniu - zobaczcie przepis na bogatą przedwiosenną kanapkę Dagmary Radzikowskiej - autorki kulinarnego bloga THE BYK.

The BYK

SKŁADNIKI:

1. bułka z mąki razowej

2. młode ziemniaki

3. młoda fasolka szparagowa

4. grzyby suszone

5. rozmaryn suszony

6. papryczki chili

7. sezam

8. serek typu Philadelphia

9. pieprz syczuański

10. sos balsamiczny

11. sól

The BYK

ETAPY PRZYGOTOWANIA;

Suszone grzyby namaczam w wodzie +/- 3 godziny wcześniej. Gotuję je najpierw w tej samej wodzie z papryczką chili pod przykrywką. UWAGA! Ostrożnie z ostrością!

Młode ziemniaki dokładnie myję. Gotuję je z pieprzem syczuańskim. Na garnek, w którym się gotują, stawiam naczynie do gotowania na parze, do którego wkładam fasolkę szparagową - też młodą:) wiosna się zbliża!!!

Kiedy wody w grzybach zaczyna ubywać, dokładam do nich masła i duszę je jeszcze chwilkę. Próbuję je co jakiś czas... ok! są gotowe. Lekko ostudzone przekładam do blendera, dokładam serek i dolewam trochę oliwy i soli - miksuję na gładką masę. Wyszła pyszna ostra pasta grzybowa - jeden składnik kanapki GOTOWY!

Wracam do ziemniaków. Ugotowane na 98% odlewam i kroję w paski, posypuję z dwóch stron suszonym rozmarynem i układam na patelni grillowej. Muszą się lekko uprażyć. Na patelni obok przygotowuję sezam:)

Fasolka ugotowana na parze smakuje pysznie.

Bułkę kroję w poprzek na małe kromki. Dobrze je na moment położyć na patelni grillowej, chociaż na jednej stronie, aby za szybko nie zmiękły pod grzybową pastą.

The BYK

Ostatnie czynności:

Smaruję kromeczki pastą z grzybów, na to kładę po jednym plasterku uprażonego ziemniaka i posypuję resztą rozmarynu z patelni. Na ziemniak kładę jeszcze jedną małą kropkę pasty, do której "przyczepiam" jedną fasolkę.Wszystko posypuję sezamem i polewam gęstym sosem balsamicznym:)

ZOBACZCIE TEŻ HISTORIĘ OCTU BALSAMICZNEGO

Odrobina soli na koniec.

The BYK

Kanapki zwłaszcza ułożone razem wyglądają bojowo, jak 5 muszkieterów:)

Ta kanapka potrzebuje trochę czasu... myślę że jest idealna również na wieczór

Więcej nieprzeciętnych kanapek znajdziecie na blogu kulinarnym Dagmary Radzikowskiej THE BYK.

Tematy:

Nieprawidłowy email