Kanapka magnetyczna - mak + pomarańcza

To idealna kanapka dla tych, którzy uwielbiają świąteczne smaki i aromaty i nie chcą rozstawać się z nimi nawet po Bożym Narodzeniu! Pomarańcza, mak, miód i odrobinę słonego smaku… palce lizać! Zobacz jak tę kanapkę przygotowuje Dagmara Radzikowska z bloga TheByk!

TheByk

SKŁADNIKI:

1. croissant

2. masło

3. mak

4. mleko

6. skórka z pomarańczy

7. sok z pomarańczy

8. miód

9. listki świeżej mięty

10. płatki chilli

11. orzeszki ziemne solone

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

To kanapka słodko-słona. Płuczę mak dokładnie pod bieżącą wodą, zalewam mlekiem i odstawiam na noc. Następnego dnia odcedzam mak i zalewam go na nowo gorącym mlekiem, stawiam na ogniu i gotuję kolo 20 min. Chodzi o to aby mak był miękki. Dokładam sparzoną gorącą wodą skórkę z pomarańczy. Trochę mleka wyparowuje, resztę odlewam, wyjmuję również skórkę, która pozostawiła między ziarenkami aromat pomarańczy.

Wszystko przekładam do malaksera. Dokładam miód i sparzoną, startą skórkę z reszty pomarańczy. Całość miksuję. Miksowanie zastępuję mielenie maku przez maszynkę.

Dobrze zmiksowany mak przekładam na patelnię. Wyciskam sok z połowy kolejnej pomarańczy i na wolnym ogniu podsmażam.

W między czasie przygotowuję miętowe masło z chilli:) Dla urody dorzucam kilka ziarenek maku. Uwaga z chilli - jest ostre!!!

Obok w moździerzu rozdrabniam lekko orzeszki ziemne. To mój słony smak w tej kanapce.

Masa makowa zaczyna gęstnieć, soki wyparowują. Jeśli jest za mało słodka, można dodać jeszcze miodu.

Croissant przekrawam na 2 połówki. Smaruję je miętowym masłem i nakładam gorącą masę makową prosto z patelni. Pachnie pomarańczą a masło topnieje:)

O to mi chodziło – niewiele, a zarazem wiele smaków.

Tylko: mak, miód, pomarańcza, słone orzeszki, aksamitne masło, świeżość mięty, ostrość chilli i równie słodko/słone rogaliki. Ta kanapka wciąga, miks smaków jest magnetyczny:)

SMACZNEGO!

Tematy:

Nieprawidłowy email