Kanapka jak Słońce Italii

Pietruszkowe pesto i zielony groszek a do tego włoska mozzarella - oto pomysł na kanapkę we włoskim stylu! Zobaczcie najnowszy kanapkowy pomysł Dagmary Radzikowskiej z bloga The Byk.

The Byk

kanapka 69

SKŁADNIKI:

1. ciabatta

2. mozzarella

3. pomidor

4. czerwona cebula

5. groszek zielony

6. natka pietruszki

7. orzeszki pinii

8. oliwa z oliwek

9. sos balsamiczny

10. sól&pieprz

The Byk

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Włoskie Caprese lekko zmodyfikowane. Słoneczna kanapka na wiosenno/letnią melancholię, która pojawia się nie wiadomo skąd. Niektórzy nazywają to również przesileniem:)

Przygotowanie kanapki 69 jest bardzo proste. Są może dwa momenty "bardziej konkretne" - pesto z natki pietruszki i podsmażany zielony groszek. Reszta to bułka z masłem!

The Byk

Pesto:

Myję pęczek natki, tnę na 5,6 części i wkładam do miksera. Obieram kilka ząbków czosnku - ile kto lubi. Ja na pęczek natki zużyłam 4 ząbki. Wsypuję garść orzechów pinii - oryginalnie po włosku:). Śmiało można zastąpić je pestkami słonecznika, orzechami włoskimi itp. Dolewam oliwę z oliwek, dodaję sól - miksuję wszystko razem długo! Jeśli pesto jest za gęste dolewam w międzyczasie jeszcze trochę oliwy.

Zielony groszek:

Najlepiej użyć świeży albo mrożony (ja tym razem użyłam groszku z puszki - w ostateczności też można...) Gotujemy go, po czym wrzucamy na gorącą patelnię z dosłownie odrobiną oliwy. Skórka robi się gdzieniegdzie brązowa. Można go lekko posypać płatkami chili. Tak przygotowany groszek jest dla mnie bardzo zabawny, a do tego przepyszny.

Cała reszta to łatwizna:)

Przekrawam ciabattę na pół. Polewam kromki odrobiną oliwy i posypuję szczyptą soli. Kładę plastry pomidora, na nie plastry mozzarelli i krążki cebuli. Polewam włoską kanapkę pietruszkowym pesto i gęstym sosem balsamicznym. Podrzucam gdzieniegdzie groszek. Jeszcze trochę soli gruboziarnistej i pieprz śwież ozmielony. Słońce z Italii gotowe:)))

The Byk

SMACZNEGO!

Więcej oryginalnych przepisów na kanapki znajdziecie na blogu Dagmary Radzikowskiej THE BYK. ZAPRASZAMY!

Zobaczcie też: NAJPIĘKNIEJSZE TORTY WESELNE

Nieprawidłowy email