Kanapka figa+rukola

To niezwykle oryginalne i egzotyczne połączenie: figa, rukola i kromka chleba. Coś dla miłośników smakowego misz-maszu, kolorów i dalekich krain...

THE BYK - Dagmara Radzikowska

SKŁADNIKI:

1. chleb pszenny typu "lubelski"

2. dynia

3. serek kozi

4. rukola

5. dżem figowy

6. figi świeże

7. oliwa z oliwek

8. olej sezamowy

9. chili

10. sól

THE BYK - Dagmara Radzikowska

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Dynię obieram ze skóry, wycinam środek i kroję na kostkę dość drobną. Wkładam do naczynia aby ugotować ją na parze.

Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy z co najmniej 2,3 łyżkami dżemu figowego. Próbuję połączyć to ze sobą. Ugotowaną dynię przerzucam na patelnię, dosypuję płatki chili i "smażę" moment. Chodzi o to aby dżem z oliwą "oblepił" ugotowane kosteczki. Dolewam małą łyżeczkę oleju sezamowego - dla specjalnego smaku!!!

Użyłam dżemu ponieważ figi, które udało mi się dostać nie bardzo są słodkie, a w tej kanapce odrobina figowej słodyczy jest niezbędna:)

Gdybyście zamierzały zrobić tę kanapkę latem w Grecji, gdzie figi rosną na drzewach przy ulicy jak u nas jabłka i są przesłodkie, o dżemie można zapomnieć!!

THE BYK - Dagmara Radzikowska

Kromki chleba kładę na patelni grillowej aby były lekko chrupiące.

Usmażoną dynię w dżemie figowym przekładam na pieczywo, dodaję listki rukolii. Gdzie nie gdzie dokładam serek kozi, w sumie tyle ile lubimy:)

Wszystko dekoruję do zdjęcia moja niesłodką figą i posypuję do zjedzenia szczyptą soli.

SMACZNEGO!

THE BYK - Dagmara Radzikowska

Więcej ciekawych przepisów na kanapki znajdziecie na blogu kanapkowym Dagmary Radzikowskiej THE BYK.

Tematy:

Nieprawidłowy email