KANAPKA CEBULOWA NA SŁODKO

Jest bardzo zdrowa, odpowiednio przyrządzona wcale nie jest ostra, a do tego łatwa w przygotowaniu. Oto kanapka cebulowa z bloga TheByk!

TheByk

SKŁADNIKI:

1. chleb razowy pełnoziarnisty

2. cebula cukrowa

3. natka pietruszki

4. orzechy laskowe

5. pestki dyni

6. pestki słonecznika

7. ser dojrzewający

8. masło

9. sól & pieprz

TheByk

PRZYGOTOWANIE:

To takie coś z niczego, bo cebula zazwyczaj w domu jest! No może o orzechy trzeba zadbać, bo ja np. zawsze je wyjadam i ciągle mi ich brak:) Kroję cebulę w średniej szerokości talarki i układam na rozgrzanej patelni grillowej. Cebula sama w sobie ma dość ostry, specyficzny znany nam smak. Często rezygnujemy z niej również ze względu na zapach. Szkoda, bo to bardzo zdrowe warzywo!! Poddana obróbce termicznej ulega 100% metamorfozie. Robi się słodka:)

Rozgrzewam patelnię grillową, po czym zmniejszam ogień do minimum. Chcę aby talarki oprócz tego że się pięknie ugrillują, w wydłużonym czasie trochę się poddusiły. Po jakichś +/- 7 minutach przekładam każdy na drugą stronę. Na białych krążkach widać piękne, ciemne paski - piętno patelni.

Na palniku obok rozgrzewam drugą patelnię. Wrzucam na nią wszystkie orzechy, których użyję do tej kanapki - możecie wybrać swoje ulubione - nie ma znaczenia:) Robię z nich orzechowe granoli - czyli prażę. Uważajcie, aby ich nie spalić! Robią się wówczas gorzkie, nie do zjedzenia.

Kromkę razowego chleba smaruję masłem, jeśli lubicie może być grubo!

Natkę pietruszki myję pod bieżącą woda i obrywam ładniejsze listki. Obrzucam nimi pajdę chleba i posypuję szczyptą soli.

Krążki cukrowej cebuli lekko uduszone wyglądają jak zebra - o to chodziło! Układam je na kromce z masłem, które pod wpływem ciepła uroczo się rozpuszcza.

Całość posypuję uprażonymi orzechami i startym dojrzewającym serem. Szczypta soli, dwie szczypty świeżo zmielonego pieprzu. Koniec:)

TheByk

SMACZNEGO!

Więcej przepisów na oryginalne kanapki znajdziesz na blogu TheByk. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email