Kanapka burak + mozarella

Mozarella najczęściej spotykana jest w towarzystwie pomidora, ale czemu nie poeksperymentować i nie zastąpić go... burakiem? Oto przepis na włosko-polską kanapkę prosto z bloga The Byk Dagmary Radzikowskiej.

The Byk

SKŁADNIKI:

1. chleb żytni "Kołodziej"

2. mozzarella

3. buraki

4. płatki suszonych pomidorów

5. pieprz czarny

6. świeża bazylia

7. oliwa z oliwek

8. sos balsamiczny

9. sól

The Byk

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Tradycyjnie: mozzarella z pomidorami, bazylią i oliwą. Najlepsze co może być!!! Chciałam trochę inaczej... i zamiast pomidorów kupiłam buraki.

Pewnie niejedna osoba powie "po co kombinować?"... Wyszło naprawdę przepysznie!!!!

Długość robienia kanapki to czas gotowania buraków. Im mniejsze wybierzemy, tym krócej będzie to trwać:)

The Byk

Na czas gotowania buraków, albo jeszcze wcześniej, zalewam płatki suszonych pomidorów wodą, aby lekko zmiękły.

Ugotowane buraki chwilę studzę, obieram je ze skórki i kroję w cienkie plastry.

Okrągłe kromki Kołodzieja polewam lekko oliwą, układam na nich plastry mozzarelli i buraków. Dodaje miękkie już płatki suszonych pomidorów i koniecznie listki bazylii. Kanapkę polewam odrobiną gęstego sosu balsamicznego - jest obłędny!!!

Mozzarella podobno nigdy nie zapomina o soli - więc odrobina soli i pieprz. Tym razem czarne ziarenka rozgniatam w moździerzu. Daje to piękny aromat i większą ostrość.

The Byk

SMACZNEGO!

Więcej przepysznych kanapek znajdziesz na blogu The Byk. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email