Kanapka BAZYLIA+JAJKO

Świeża bazylia i przepiórcze jaja - oto pomysł na kolejną wiosenną kanapkę Dagmary Radzikowskiej, która tym razem inspirowała się przepisami Jamie Olivera.

The Byk

SKŁADNIKI:

1. bułka kajzerka

2. jajka przepiórcze

3. jogurt grecki gęsty

4. serek typu philadelphia

5. liście świeżej bazylia

6. oliwki

7. marchew

8. musztarda

9. olej sezamowy

10. masło

11. tabasco

12. pieprz świeżo zmielony

13. sól

The Byk

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Do takiej kompozycji smaków zainspirował mnie sam Jamie Oliver :) już nie mogłam się doczekać kiedy to powtórzę po swojemu.

Serek miksuję z dużą ilością liści świeżej bazylii. Robi się zielono. Dorzucam kilka oliwek dla przełamania smaku. Miałam akurat w domu oliwki z tzw. wkładem: zielone z migdałami a czarne z kaparami - bez większego znaczenia. Chodzi po prostu o smak oliwki.

Dressing doprawiam dla ostrości kilkoma kroplami tabasco. Do wszystkiego dodaję odrobinę gęstego, greckiego jogurtu. Podejrzałam jak kiedyś zrobił tak Jamie Oliver:)

Prześliczne, malutkie jajka przepiórcze, które wyglądają jak biżuteria, gotuję na twardo.

Marchewkę trę na bardzo drobnej tarce do parmezanu. Łączę ją z musztardą i przyprawiam 3,4 kroplami oleju sezamowego. Zaczaruje to smak tej marchewkowej musztardy.

The Byk

Pieprz w ziarenkach rozcieram w moździerzu. Mam wrażenie że jego smak jest wówczas jeszcze bardziej intensywny, niż ten, który jest świeżo mielony w młynku.

Kajzerkę kroję na małe kromki poprzecznie. Smaruję je masłem, serkiem bazyliowym i marchewkową musztardą. Na to układam połówki jajeczek.

Wszystko posypuję roztartym pieprzem, solą i dekoruję najmniejszymi listkami bazylii.

The Byk

SMACZNEGO!

Więcej oryginalnych przepisów na kanapki znajdziecie na blogu Dagmary Radzikowskiej - The Byk.

Zobaczcie też: IDEALNA SAŁATKA NA MAJÓWKĘ!

Tematy:

Nieprawidłowy email