Kaczka z dyniowym puree

To świetny pomysł na jesienny obiad lub kolację. Zobaczcie przepis, który zdradził nam zastępca szefa kuchni warszawskiej restauracji Enoteka!

ENOTEKA

Składniki (dla 4 osób):

4 piersi z kaczki po ok. 150 g

500 g dyni

100 g świeżego korzenia imbiru

4-5 szt. owocu pigwowca

400 ml słodkiego wina

masło

roszponka do dekoracji

Etapy przygotowania:

Puree z dyni:

Dynie obrać i pokroić w kostkę. Następnie dusić w małej ilości wody z masłem aż będzie miękka, dodać do niej imbir, sól i pieprz. Całość zblendować i przetrzeć przez sitko.

Sos z pigwowca:

Owoce pigwowca przekroić na pół i wydrążyć środek. Następnie owoce pokroić w drobną kostkę. W rondelku z cukru zrobić jasny karmel i wrzucić do niego pokrojone owoce pigwowca. Wszystko zalać słodkim winem i gotować aż sos zmniejszy swoją objętość do 1/3.

Pierś z kaczki:

Piersi kaczki przyprawić solą i pieprzem i grillować każdą ze stron piersi po 5 minut zaczynając od strony ze skórą. Zdjąć z grilla i odstawić w ciepłe miejsce. Na talerz nałożyć puree z dyni, na nim pokrojoną w plastry pierś kaczki polać sosem z pigwowca. Całość udekorować roszponką.

Smacznego!

Więcej przepysznych dań znajdziesz w menu warszawskiej restauracji Enoteka. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email