Jesienna sałatka z kaszy perłowej

Prosto z bloga Pieprz i Wanilia przepis na wspaniałą, bogatą w wartości odżywcze i dodającą energii sałatkę. Jej gwiazdami jest kasza perłowa, fenkuł i marchewka.

Pieprz i Wanilia
Pieprz i Wanilia

SKŁADNIKI:

ok. ¾ szkl. kaszy perłowej

1 mała dynia piżmowa (albo inna o suchym miąższu)

1 bulwa kopru włoskiego

2 marchewki

kilka gałązek świeżego tymianku

5-6 ząbków czosnku (w łupinkach)

sól, pieprz

oliwa lub olej do pieczenia

Oraz:

sok z 1 cytryny (lub do smaku)

2 łyżki oliwy extra vergine

garść świeżo krojonych płatków parmezanu (u mnie pecorino)

garść świeżych listków bazylii

sól, pieprz do smaku

Pieprz i Wanilia

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Dynię piżmową wydrążyć z pestek, obrać ze skórki, pokroić w niezbyt drobną kostkę.

Marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki, a koper włoski – podzielić na ósemki.

Wszystkie warzywa wrzucić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub do większego naczynia żaroodpornego – skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem i oraz świeżym tymiankiem. Wymieszać tak, by warzywa z wszystkich stron pokryły się oliwą.

Piec przez ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C.

Dorzucić całe ząbki czosnku (nie zdejmować łupinek!) i piec jeszcze przez 10 min.

W międzyczasie gdy warzywa się pieką - w dużej ilości osolonej wody ugotować (na sypko) kaszę perłową. Odsączyć z wody na sicie.

Pieprz i Wanilia

Do kaszy dodać upieczone warzywa, porwane listki bazylii, płatki parmezanu lub pecorino. Skropić oliwą extra vergine, sokiem z cytryny i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Wszystko wymieszać.

Podawać na ciepło lub zimno.

SMACZNEGO!

Tematy:

Nieprawidłowy email