Japońska sałatka ban ban ji według Haruki Murakamiego

To japońska sałatka o chińskich korzeniach, z prowincji Seczuan, chińska nazwa dania (bang bang ji) oznacza kurczaka w słupkach, bo na takie rwie się ugotowane mięso. Japońska wersja jest mniej pikantna, ale jeżeli ktoś lubi to może dodać chilli do sosu. Jak ją przygotować? Oto przepis z warsztatów kulinarno-literackich, inspirowanych przepisami z powieści Haruki Murakamiego!

Getty Images

Bohater „Po zmierzchu” Takahashi zamawia chętnie sałatkę z kurczaka w Denny's, jednej z kilku sieci restauracji w Tokio otwartych przez 24 godziny.

- Zamawiam tu wyłącznie sałatkę z kurczaka. Moim zdaniem to jedyna rzecz warta zjedzenia w Denny's. Wypróbowałem prawie wszystko, co mają w karcie. Czy jadłaś ich sałatkę z kurczaka?

Mari kręci głową.

- Jest niezła. Sałatka z kurczaka i chrupiące grzanki. W Denny's nie jem nic innego.

- Skoro tak, to po co za każdym razem przeglądasz menu?

Chłopak rozciąga palcami zmarszczkę w kąciku oka.

- Zastanów się. Czy to nie byłoby żałosne: wejść do Denny's, nie spojrzeć nawet na menu i z miejsca zamówić sałatkę z kurczaka? Wyszłoby na to, że człowiek chodzi ciągle do Denny's tylko po to, żeby ją jeść. Dlatego otwieram menu i udaję, że po rozważeniu kilku innych potraw zdecydowałem się na sałatkę z kurczaka.

Sałatka ban ban ji z kurczakiem

(proporcje dla 4 osób)

4 udka kurczaka

kawałek imbiru (ok. 1 cm)

4 łyżki sake

1 marchewka

1 pomidor

½ ogórka

kilka liści sałaty karbowanej

Sos:

4 łyżki pasty sezamowej (tahina)

2 łyżki cukru

2 łyżki octu ryżowego

4 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka startego imbiru

2-3 łyżeczki oleju sezamowego (ciemnego z prażonego sezamu)

PRZYGOTOWANIE:

• Ugotować kurczaka w wodzie z dodatkiem pokrojonego imbiru i sake. Ostudzić w bulionie, aby mięso było soczyste. Wystudzone mięso porwać na kawałki w słupki, oczywiście ze skórką

• Przygotować warzywa: umyć i osuszyć sałatę, obrać i pokroić w słupki marchewkę i ogórka (ogórka można nie obierać), to samo zrobić z pomidorem.

• Zrobić sos: wymieszać wszystkie składniki na gładką pastę.

Na talerzu ułożyć sałatę, warzywa, potem kurczaka, polać sosem.

Getty Images

SMACZNEGO!

Przepisy inspirowane twórczością Haruki Murakamiego powstały podczas warsztatów kulinarnych organizowanych w związku z premierą książki japońskiego pisarza - BEZBARWNY TSUKURU TAZAKI I LATA JEGO PIELGRZYMSTWA. Zapraszamy do kulinarnych i literackich podróży. Przewodnikiem niech będzie Haruki Murakami!

Tematy:

Nieprawidłowy email