10 sposobów, aby uzyskać smak, nie dodając soli

Kiedy „na okrągło” pobudzasz swoje kubki smakowe, przestają reagować na małe ilości soli, którą dodajesz do potraw. Potrzebujesz wówczas wyraźnie przesolonego bodźca, aby odczuć przyjemność z jedzenia. Jeśli twoje podniebienie dopomina się detoksu, odstaw sól i zacznij cieszyć się naturalnie przyprawionym jedzeniem.

Oszukaj smak

Możesz spróbować ograniczyć sól w swojej diecie i odkryć na nowo „stare” smaki. Czy wiesz, że niektóre gatunki ryb zrobione na parze bez dodatku soli, mogą mieć nawet orzechowy posmak. Łosoś zapieczony w folii z odrobiną czosnku, cytryny i masła oraz podany z ziołowym jogurtem, z pewnością zachwyci twoich gości.

Choć sól to przyprawa, która może wydobyć głębię z przygotowywanego dania, może też go zepsuć i na długo zniechęcić cię do zjedzenia konkretnej potrawy. Dlatego, stosuj ją umiejętnie. Nie przesadzaj z jej ilością i staraj się nie dodawać do wszystkiego. Pomidor na kanapce naprawdę będzie smaczny, nawet jeśli go nie posolisz. Niesolona mizeria z jogurtem zachwyci cię chrupkością i pozwoli ci zauważyć orzeźwiające ogórki.

Zamień chemię na jedzenie

Nie ugotujesz smacznej potrawy, jeśli będziesz próbowała stworzyć ją z kiepskiej jakości produktów. Apetyt na prawdziwy babciny rosół, zaspokoisz jedynie długo gotującym się wywarem na naturalnych składnikach. Chemiczne dodatki, wzmacniacze smaku zawsze będą smakowały sztucznie i do tego uzależnią twoje kubki smakowe. Po dużej dawce przetworzonej żywności, sernik na podwieczorek nie będzie smakował już tak słodko.

Jeśli wyjątkowo uwielbiasz sól, możesz myśleć, a nawet mówić o niej głośno, kiedy czujesz, że potrawie nieco jej brakuje. Naukowcy zauważyli, że to pomaga oszukać mózg i daje wrażenie słoności. Przede wszystkim jednak, staraj się dodawać jak najwięcej ulubionych przypraw, które wprowadzą do twojej potrawy maksimum smaku. Nie obieraj warzyw i gotuj je lub piecz właśnie w takiej postaci. Zachowają więcej naturalnego aromatu, a ty użyjesz mniej przypraw.

Jeśli masz problem z przesalaniem potraw, koniecznie włącz podczas ich przygotowywania – szum morza. Podobno pomaga ograniczyć ilość soli, którą dorzucasz podczas gotowania. Ostatnio odkryto także, że niektóre aromaty, choć nie zawierają soli, mogą dawać wrażenie słoności potrawy i oszukiwać kubki smakowe. Tak działa np. aromat szynki, który jak twierdzą naukowcy, być może w przyszłości pozwoli producentom żywności, na ograniczenie dodawanej soli w niektórych recepturach, nawet o 40%.

Na koniec pamiętaj, żeby dać czasem odpocząć swojemu podniebieniu. Zrób im detoks solny i zacznij odkrywać naturalne smaki potraw. Słony, słodki czy kwaśny nie musi być „wymuszony”.

Zobacz zatem, co możesz zrobić, aby zmniejszyć lub całkowicie zrezygnować z soli w swoim codziennym menu. Sprawdź, czym możesz ją zastąpić i wybierz coś dla siebie.

Tematy:

Polecamy także:

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze (17)

~ziółko : Człowiek bez soli nie może żyć, kiedyś na pokazie garnków, w których można gotować bez dodatku soli, starsza wiekiem kobieta, stwierdziła : " kupiłam sobie takie garnki, stosowałam się ściśle do przepisów, wszystko było bez soli, po jakimś czasie ledwo mnie odratowali w szpitalu. Walnęła taką reklamę, że handlarzom - naciągaczom szczęki opadły, oczywiście nic u nich nikt nie kupił.
29 wrz 16 11:09 | ocena: 56%
Liczba głosów:18
56%
44%
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Beata : Dużo przecież można zrobić z krajowymi ziołami i produktami .Można przy okazji być zdrowszym i stracić trochę wagi. Sama wiem po sobie bo schudłam już 19 kg od końca zeszłej wiosny i jem właściwie tylko polskie produkty w zwykłych cenach. Trzeba dbać o siebie ale nie dać sie zwariować i nie wydawać niepotrzebnie masy pieniędzy rujnując sobie zdrowie. Poczytajcie sobie książkę: odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii. Masa cennych informacji powszechnie nie znanych. Kiedyś stosowałam diety cud i męczyło mnie jojo. Teraz jest super i nie robię sobie krzywdy tymi wynalazkami i mam świetne samopoczucie. Wyniki na cukier, cholesterol i morfologie mam idealne :)
27 wrz 16 06:33 | ocena: 59%
Liczba głosów:22
41%
59%
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~i9i : ale kity:(sol nalezy spozywac ale nie w duzych ilosciach, ludzkie cialo dziennie traci pewne ilosci soli w pocie i trzeba to uzupelniac
29 wrz 16 12:17 | ocena: 75%
Liczba głosów:12
75%
25%
| odpowiedzi: 1
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~@ : Niedobór sodu (hiponatremia) jest groźniejszy niż jego nadmiar, więc nie radzę całkowitego odstawiania soli.
29 wrz 16 09:06 | ocena: 58%
Liczba głosów:24
58%
42%
| odpowiedzi: 1
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~dora : od nadmiaru soli źle funkcjonują nerki i są obrzęki
http://zdrowie.hotto.pl
29 wrz 16 10:27 | ocena: 50%
Liczba głosów:12
50%
50%
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~m : aromat szynki z całą pewnością jest zdrowszy od soli i nie jest "chemią" ;)
29 wrz 16 11:00 | ocena: 63%
Liczba głosów:16
38%
63%
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~[p do ~Solony: bredzisz z cukrem wlasnie jest on potrzebny do pracy miesni ale ludzie nie uzywaja wszystkich miesni wiec bedzie im szkodzil, dwa podstawowe zaniedbywane miesnie to serce i mozg - nie kochaja i nie ucza sie prawdy
29 wrz 16 12:20 | ocena: 100%
Liczba głosów:3
0%
100%
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Solony : Sól to pikuś, cukier jest trucizną. Sól, w rozsądnych dawkach wskazana.
29 wrz 16 09:25 | ocena: 67%
Liczba głosów:12
33%
67%
| odpowiedzi: 1
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~n do ~i9i: Dokładnie, sól trzeba spożywać w niewielkich ilościach. Jest nam potrzebna do wielu procesów w organizmie. Najlepiej oczywiście morską..
29 wrz 16 13:29 | ocena: 50%
Liczba głosów:4
50%
50%
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~gub : Kolejna "znawczyni" tematu...pani Magdaleno a może przekwalifikuje się pani na pisanie bajek dla dzieci?
29 wrz 16 14:33 | ocena: 100%
Liczba głosów:2
0%
100%
  • Zgłoś naruszenie
  • Podziel się:
  •  Link
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:

Nieprawidłowy email

Foto: istock

1. Zioła

To zdecydowanie jeden z najlepszych sposobów, aby nadać smak potrawie bez dodatku soli. Niektóre zioła mają bowiem, nie tylko intensywny aromat, który nadaje charakter potrawie, ale są lekko słone. Możesz spróbować zatem lubczyku czy kminku do wzmocnienia smaku rosołu lub jesiennej zupy dyniowej. Do mięs świetnie nada się estragon, tymianek czy majeranek. Mieszaj je wszystkie razem, a następnie rozcieraj w moździerzu lub miksuj. Taki ziołowy „pyłek”, nie tylko nie będzie chrupał między zębami, ale w takiej postaci lepiej rozprowadzi się w potrawie i zintensyfikuje smak. Nacieraj mięso mieszanką ziół i oliwy oraz koniecznie odstaw na kilka godzin. Uzyskasz nie tylko zniewalający smak, ale wyjątkową kruchość mięsa. Zupy posypuj dodatkowo świeżą natką, kolendrą czy koperkiem. One także zmniejszą odczucia spowodowane brakiem soli w potrawie. Możesz posiłkować się także ziołowymi gotowcami ze sklepu i wybierać zestawienia, które nie zawierają konserwantów i sztucznych wzmacniaczy smaku.

W okresie letnim susz zioła i przechowuj je w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Nie stracą aromatu, a zimą nadadzą warzywnej zapiekance niesamowitego aromatu. Do tego wspomogą pracę całego układu pokarmowego, ułatwią ci strawienie posiłku, uchronią przed wzdęciami i usprawnią odkwaszanie organizmu.

10 sposobów, aby uzyskać smak, nie dodając soli (slajd 1 z 10)

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego

Reklamy
Koniec bloku reklamowego