W roli głównej… jajko

Oskarżano go o zawały, miażdżycę i wysoki poziom cholesterolu. Zakazywano jedzenia, by w końcu ostatnio świat mógł się znów w nim rozsmakować. Dziś cała prawda o symbolu nowego życia, który gości nie tylko na wielkanocnym stole, w prawie każdym polskim domu.

Foto: istock

Nie tylko w weekend

Wstajesz w sobotę i masz ochotę na … jajecznicę? Jak większość Polaków pozwalasz sobie na jajka tylko w weekend? Myślisz, że nie powinnaś sięgać po nie częściej? Choć wiadomo od dawna, że jajka wcale nie muszą ci zaszkodzić, okazuje się, że ich spożycie w Polsce spada. W 2011 roku jedliśmy ich około 200 sztuk, w ubiegłym roku już tylko 150.

Szkoda, ponieważ już w latach 60-tych ubiegłego wieku, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała białko zawarte w jajku, jako wzorcowe wśród produktów spożywczych. To składnik diety o urozmaiconym składzie chemicznym, który również ostatnio został uznany za produkt leczniczy. Może wspomagać organizm w wielu schorzeniach, dodając jednocześnie smaku twoim potrawom. Wbrew wielu opiniom, nie podnosi poziomu złego cholesterolu !!! Zdrowy organizm radzi sobie ze zjedzeniem nawet kilku jajek dziennie, ponieważ na poziom krążącego w organizmie cholesterolu wpływa jego wątrobowa produkcja, która spada, kiedy spożywasz produkty zawierające ten składnik. Jeśli nie masz wrodzonych problemów z nadprodukcją cholesterolu, nie musisz ograniczać jajek do minimum. Dlatego, ciesz się ich smakiem i włącz do wiosennego menu.

Ukryta prawda

Jajka to źródło niemal wszystkich niezbędnych składników, które powinny się znaleźć w zdrowej diecie. Choć mogą być silnym alergenem, warto o nich pamiętać kilka razy w tygodniu. To kopalnia substancji cennych nie tylko dla zdrowia, ale i urody.

Białko. Zjadając jedno jajko dziennie, pokrywasz 25% swojego zapotrzebowania na białko w ciągu dnia. To ważne, ponieważ jest ci ono potrzebne nie tylko do budowy, ale do prawidłowej pracy wielu narządów czy transportu różnych substancji. W przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczy, białka twój organizm nie magazynuje. Dlatego powinnaś zadbać, aby twój codzienny jadłospis dostarczał ci odpowiednie jego ilości. Szczególnie ważne są aminokwasy, których twoje ciało nie wytwarza i musi dostać z zewnątrz. To wszystko daje ci właśnie jajko. W swoim białku ponadto zawiera ponad 50% owoalbuminy, która wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe czy owomukoidu, który może chronić przed rozwojem bakterii. To ważne ochronne substancje, które mogą ci pomóc w okresie osłabienia czy choroby.

Tłuszcz. To ważny składnik żółtka, ponieważ zawiera korzystne proporcje nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jajko zawiera m.in. kwasy omega-3 czy DHA, które wzmacniają odporność, wpływają na koncentrację i wiosenne zmęczenie.

Witaminy. Jajko ma ich całe mnóstwo. Od tych rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), po witaminy z grupy B, niacynę, kwas foliowy czy wspomagającą twoją przemianę materii - biotynę. To zestaw witamin wpływających na twój wygląd, zdolności eliminowania skutków codziennych stresów i właściwą regenerację. Pamiętaj, że jajka mogą stanowić ważny element zapobiegający niedoborom witamin w twojej diecie.

Minerały. W jajku znajdziesz m.in. żelazo, cynk, wapń, fosfor, selen, potas, sód czy siarkę. To elementy diety wzmacniające twoją naturalną ochronę przeciwinfekcyjną, poprawiające kondycję skóry i paznokci, a także usprawniające pracę układu krążenia i przeciwdziałające nadmiernemu rozdrażnieniu. Możesz używać jajka jako zamiennika mięsa, ponieważ dostarczy ci nie tylko odpowiedniej ilości białka, ale tyle samo żelaza co np. mięso z indyka.

Lizozym. Zawiera go twoja ślina i codziennie chroni cię przed wtargnięciem mikroorganizmów do wnętrza ciała. Ten cenny ochronny składnik znajdziesz także w białku jajka. Korzystaj z tego i walcz z bakteriami oraz wirusami, dodając do swojego  codziennego menu, jajka pod różną postacią.

Awidyna. Choć stanowi jedynie 0.05% białka jaja kurzego, może zwiększyć twoją szansę na wygraną z krążącymi wokół bakteriami, ponieważ hamuje ich rozwój.

Cystatyna. Chroni jajko przed wirusowymi i bakteryjnymi związkami, które odpowiedzialne są za ich namnażanie, ale ma też pozytywny wpływ na zahamowanie rozwoju drożdży i pleśni. Jest bardzo podobna do cystatyny znajdującej się w twoim ciele i tak samo jak ona wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Lecytyna. O tym ważnym dla układu nerwowego i mózgu składniku jajka powinnaś koniecznie pamiętać. Odgrywa rolę w metabolizmie tłuszczy i kwasu foliowego, który niezbędny jest na każdym etapie twojego życia, bowiem odpowiada za dobrą kondycję twojego serca czy wyśmienity nastrój. W skład lecytyny wchodzi także cholina, która potrzebna jest do prawidłowej pracy wątroby czy nerek. To element jadłospisu, który wpływając na funkcje zapamiętywania, może usprawnić pracę mózgu i nie dopuścić do demencji, np. w przebiegu choroby Alzheimera. Pamiętaj, że żółtko jajka zawiera 3 razy więcej lecytyny niż soja, z której powstaje jej apteczna wersja.

Luteina i zeaksantyna. Znajdują się w twoim oku i odpowiedzialne są za jego prawidłowe funkcjonowanie oraz zapobiegają degeneracji plamki żółtej. Te karotenoidy znajdziesz także w żółtku jajka, dzięki czemu możesz wspomóc delikatnie pracę narządu wzroku.

Foswityna. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, którego działanie można zauważyć nawet w proszku jajecznym. Dlatego nie wykluczaj jajek ze swojego jadłospisu.

Jajko jajku nierówne

Różne jajka to odmienna kaloryczności i zawartości aktywnych składników, a także stopień uczulania. Choć kurze są najbardziej popularne, nie zapominaj o innych jajkach, ponieważ niektórych witamin czy minerałów mogą zawierać więcej. Jajka przepiórcze na przykład mają więcej wapnia, żelaza czy fosforu, a także witaminy B2. Do tego najmniej alergizują i jedna sztuka to niecałe 20 kalorii. Indycze choć przewyższają kurze w zawartości żelaza, zawierają też więcej cholesterolu, o którym powinnaś pamiętać, jeśli cierpisz na wrodzoną nadprodukcję tego składnika w wątrobie. Jajka kacze i gęsie są tłustsze i bardziej kaloryczne (zawierają około 30 kalorii więcej niż taka sama porcja jajka kurzego), ale jednocześnie zawierają więcej białka czy niektórych witamin. Najtrudniej spotkać jajka strusie, które są dobrym źródłem wielonienascyconych kwasów tłuszczowych. Mają ich nawet 5 razy więcej niż jajka kurze. Jedno jajko może ważyć nawet 1,5 kilograma, dlatego to idealny produkt na dużą jajecznicę w większym gronie.

Foto: istock W roli głównej... jajko

Wybierz wolność

Jeśli masz możliwość, wybieraj jajka z chowu ekologicznego. Te oznaczone nr 0 i 1 są najlepsze, ponieważ kury karmione są paszami bez dodatku antybiotyków czy hormonów, a do tego biegają wolne po trawie. Unikaj tych z nr 3, gdyż kury zamknięte są w ciasnych klatkach i narażone na bardzo dużo stresu. Podawane im pasze są gorszej jakości i często nafaszerowane środkami farmakologicznymi.

Sytość na dłużej

Badania pokazują, że rozpoczynanie dnia od jajek, daje uczucie pełności w żołądku, które trwa dłużej niż po zjedzeniu posiłku wysokowęglowodanowego. W dodatku jajko na śniadanie zabezpiecza przed podjadaniem w ciągu dnia i pozwala zrzucić więcej kilogramów. Dlatego, wybieraj jajka kilka razy w tygodniu. Rób z nich delikatną jajecznicę czy pożywną sałatkę. Zastąp mięso na obiad, jajkiem sadzonym. Zamiast szynki na kanapkę, przygotuj pastę jajeczną z rzodkiewką i sezamem. Możliwości masz nieograniczone. Pamiętaj tylko, żebyś nie przesadzała ze zbyt długim gotowaniem jajek, ponieważ tracisz wtedy część cennych witamin i minerałów. Wykorzystaj bogactwo aktywnych składników i uzupełnij zimowe niedobory m.in. jajkami. To świetny element twojego wiosennego menu, który powinien zagościć w nim przez cały rok.

Tematy:

Nieprawidłowy email