Jagnięcina na marokańską nutę

Etniczna i elegancka. Zobaczcie przepis Małgorzaty Dzięgielewskiej - autorki bloga Pieprz Czy Wanilia.

Zdjęcia vuMag BlueServices

Krok po kroku

ok. 500g jagnięciny

2 ziemniaki

1 cebula

2-3 łyżki oliwy

1 łyżeczka świeżo utartego kuminu

1 łyżeczka słodkiej papryki

½ łyżeczka imbiru sproszkowanego

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki cynamonu

szczypta ostrej papryki

ok. ½ szkl. czerwonej soczewicy

ok. 700 ml bulionu (np. warzywny lub drobiowy)

1 puszka (400g) pulpy pomidorowej

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubszą kostkę. Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kilka części.

W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso, aż trochę zbrązowieje. Zmniejszyć ogień, dodać cebulę i lekko zeszklić. Następnie dołożyć czosnek i wszystkie przyprawy i bardzo krótko przesmażyć (ok. ½ min.). Dorzucić pokrojone ziemniaki, soczewicę, oraz wlać bulion. Dusić pod przykryciem (na małym ogniu) - do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać pulpę pomidorową i gotować jeszcze kilka minut. W razie potrzeby dosolić do smaku.

Więcej przepisów na pyszne desery i ciasta znajdziecie na blogu kulinarnym Pieprz Czy Wanilia.

Tematy:

Nieprawidłowy email