Jabłka w karmelu

Są piękne, mogą być krwistoczerwone i możecie je przygotować niewielkim nakładem pracy - czytamy na blogu Dine&Dash. Zobaczcie, jak je przygotować!

Dine&Dash

Zaopatrzcie się tylko w termometr cukierniczy. Karmel trzeba podgrzać do określonej temperatury, co oczywiście da się zrobić bez termometru, ale jest to trudniejsze, mniej pewne i naraża Was na niepotrzebny stres. Termometr, jabłka i cukier wystarczą, żeby stworzyć atmosferę amerykańskiego festynu we własnej kuchni!

SKŁADNIKI:

• 5 niewielkich jabłek

• 5 patyczków - długie bambusowych, drewniane do lodów albo cokolwiek, co podpowiada Wam wyobraźnia

Karmel:

• 300 g cukru

• 100 ml wody

• 2 łyżeczki płynnej glukozy

• kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego (jeśli chcecie, żeby jabłka były czerwone)

Dine&Dash

PRZYGOTOWANIE:

Dokładnie umyjcie i wysuszcie jabłka, nabijcie je na patyczki. Wyłóżcie formę papierem do pieczenia i posmarujcie olejem - tutaj będziecie odkładać gotowe jabłka. Do robienia karmelu najlepiej nadaje się niewielki, głęboki garnek z grubym dnem. Im wyższy poziom karmelu, tym łatwiej będzie maczać w nim jabłka, dlatego garnek nie powinien być zbyt duży.

Kiedy już znajdziecie idealny garnek, umieśćcie w nim cukier, wodę, płynną glukozę i czerwony barwnik. Podgrzewajcie na średnim ogniu, cały czas mieszając - cukier musi rozpuścić się całkowicie. Zagotujcie, umieśćcie w garnku termometr cukierniczy i gotujcie na średnim ogniu, aż karmel osiągnie temperaturę 140 stopni. Od momentu zagotowania nie mieszajcie karmelu.

Zdejmijcie garnek z ognia i po kolei maczajcie jabłka w karmelu. Starajcie się robić to sprawnie i szybko, zanim karmel zacznie zastygać. Gotowe jabłka odkładajcie na posmarowany olejem papier do ostygnięcia.

SMACZNEGO!

Więcej przepisów, i nie tylko, znajdziecie na blogu DINE&DASH. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email