Iri mame w cukrowej skorupce

Małe, kolorowe fasolki jadane zarówno na słodko, jak i na słono stanowią dużą grupę słodyczy w Kraju Kwitnącej Wiśni. Fasolowe łakocie to oryginalna alternatywa dla orzeszków ziemnych czy chipsów. Jak przygotować domowe iri mame? Oto przepis prosto z wyjątkowej książki kucharskiej Japońskie Słodycze, której autorką jest Magdalena Tomaszewska-Bolałek.

Japońskie słodycze - Magdalena Tomaszewska-Bolałek

SKŁADNIKI:

100 g ugotowanych ziaren soli

20 ml wody

90 g cukru

PRZYGOTOWANIE:

Soję moczymy przez noc po czym gotujemy, tak by ziarna były twarde i łatwo się nie rozgniatały. Następnie odstawiamy ją na około 2 godziny i osuszamy. Ziarna wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy do momentu aż zaczną strzelać (około 7-10 minut). Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy 50 g cukru, doprowadzamy do wrzenia po czym wrzucamy soję i zestawiamy z kuchenki. Dokładnie mieszamy. Kiedy cukier obklei ziarna oraz zrobi się lekko białawy dosypujemy kolejną partię cukru, wstawiamy na kuchenkę po czym mieszamy. Czynność powtarzamy 2-3 krotnie. Soję rozkładamy na papierze do pieczenia. Iri mame przechowujemy w suchym miejscu, w zamkniętym pojemniku. Nadaje się do spożycia przez około tydzień.

Japońskie słodycze - Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Japońskie słodycze to wyjątkowa podróż po słodko-słonych smakach Japonii. Autorką książki jest Magdalena Tomaszewska-Bolałek - japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej. Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku. Prowadzi blog Kuchniokracja – www.kuchniokracja.hanami.pl

Książka Japońskie Słodycze to wyjątkowa pozycja na półce każdej fanki smaków. Nominowana została aż w trzech kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards. Gorąco polecamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email