Grzeszny romans orzecha i toffi

Lekkie, puszyste i bardzo grzeszne. Zobaczcie przepis Małgorzaty Dzięgielewskiej - autorki bloga Pieprz Czy Wanilia.

Zdjęcia vuMag BlueServices

Ciasto:

3 jaja średniej wielkości

180g muscovado (brązowy cukier z dużą zawartością melasy)

150ml oleju słonecznikowego

230g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 ½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki imbiru sproszkowanego

½ łyżeczka przyprawy do piernika

szczypta soli

ok. 250g surowej marchwi

ok. 100 + 50g orzechów włoskich (lub pekan)

Sos toffi:

40g masła

50g śmietanki (36 lub 30%)

50g brązowego cukru

szczypta soli

Rozgrzać piekarnik do temp. 180st.C. Przygotować okrągłą formę o średnicy 20cm – wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Obraną marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. 100g orzechów grubo posiekać.

Mąkę przesiać do osobnej miski, wraz z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami.

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając dolać olej, a następnie mąkę. Na koniec wmieszać startą marchew i posiekane orzechy.

Wylać masę do foremki. Na wierzchu ułożyć pozostałe orzechy.

Piec ok. 50 min. (grzałki góra – dół). Patyczek włożony w środek ciasta – powinien być suchy. Ostudzić.

W międzyczasie przygotować sos toffi:

W garnuszku umieścić wszystkie składniki sosu. Postawić na małym ogniu – zagotować. Gotować (ciągle na niewielkim ogniu), bardzo często mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Lekko przestudzić (tylko tyle, żeby odparować).

Polać wystudzone ciasto.

Więcej przepisów na pyszne desery i ciasta znajdziecie na blogu kulinarnym Pieprz Czy Wanilia.

Tematy:

Nieprawidłowy email