Gęś w kminie i goździkach

Gęś pachnąca kminkiem i goździkami z wyczuwalną kwasowością renety z drobinkami orzechów oraz słodyczą miodu kwiatowego - oto popisowe danie słynnej restauracji Romantyczna w Hotelu SPA Dr Ireny Eris Wzgórza Dylewskie.

Restauracja Romantyczna - Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie

W restauracji Romantycznej w Hotelu SPA Dr Ireny Eris Wzgórza Dylewskie dzieją się rzeczy niezwykłe. To pierwsza w Polsce restauracja rekomendowana od 6 lat przez Slow Food Polska, która należy również do Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Pomorza oraz zdobywczyni trzech zacnych nagród w konkursie Poland 100 Best Restaurants Awards 2012. Autorem przepisu jest szef kuchni restauracji Romantycznej - Bartosz Budnik.

Przepis na 10 porcji:

Składniki:

Młoda gęś - 3-4 kg

Sól -1,5 łyżki

Kminek mielony- 2 łyżki

Jabłka kwaśne (np. szara reneta) –4 sztuki

Goździki - 8szt

Orzechy włoskie tłuczone - 4 łyżki

Miód kwiatowy - 3 łyżki

Etapy przyrządzania:

Oczyszczoną gęś moczymy w zimnej wodzie 2-3 godziny pozbywając się części zapachu. Po wyjęciu starannie osuszamy i obsypujemy solą i kminkiem również wewnątrz. Następnie wydrążamy jabłka i te miejsca uzupełniamy mieszanką miodu i orzechów. Dodatkowo w jabłka wbijamy 1-2 goździki. Gęś nadziewamy jabłkami, starannie zaszywamy i odstawiamy na 6 do 12 godzin, aby skruszała i nabrała aromatu. Gęś pieczemy ok. 3 godzin w dużej brytfannie, w piekarniku bez włączonego termoobiegu, polewając wytworzonym sosem. Gęś podawajemy z pieczonymi jabłkami i duszoną modrą kapustą z rodzynkami i miodem.

SMACZNEGO!

Oryginalną potrawę znajdziecie w restauracji Romantycznej w Hotelu SPA Dr Ireny Eris Wzgórza Dylewskie. Gorąco polecamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email