Elegancki placek drożdżowy

Tradycyjny placek drożdżowy doczekał się zupełnie nowej odsłony. Specjalny przepis na niego przygotowała dla nas Ewelina Majdak – autorka bloga Around The Kitchen Table.

Zdjęcia vuMag BlueServices

Placek drożdżowy składniki:

15g świeżych drożdży

200g białej mąki pszennej chlebowej

200g białej mąki orkiszowej

50g brązowego, drobnego cukru

50g cukru z prawdziwą wanilią

szczypta soli

2 jajka

200ml ciepłego mleka

80g roztopionego masła

skórka otarta z 1 cytryny

Zdjęcia vuMag BlueServices

Kruszonka

200 g mąki pszennej

75g mąki krupczatki

100g cukru pudru

150g miękkiego masła

Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąki oraz cukier puder. Mieszamy.

Dodajemy masło i palcami wcieramy w siebie składniki. Zgniatamy do momentu, kiedy ciasto zacznie zlepiać się w większe kawałki, a następnie rozkruszamy je na drobniejsze.

Zaczyn

Drożdże rozetrzeć w kubku z łyżką cukru, dodać 60 ml ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Zdjęcia vuMag BlueServices

Ciasto

Resztę mleka podgrzać.

Masło roztopić w garnuszku i ostudzić.

Jajka ubić z cukrem do białości.

Obie mąki wymieszać w misce. Dodać sól, wyrośnięty zaczyn, ubite jajka i resztę ciepłego mleka . Wyrobić gładkie, lekko lepkie i elastyczne ciasto.

Dodać stopione masło oraz skórkę otartą z cytryny i wyrobić ciasto jeszcze przez 5 minut.

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić objętość.

Po tym czasie ciasto należy przebić ręką i przełożyć do podłużnej lub okrągłejforemki wysmarowanej masłem lub oliwą (ciasto powinno wypełnić nie więcej niż połowę formy). Następnie przykryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia (ponownie ma podwoić objętość).

Piec rozgrzać do temp 180C.

Ciasto posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką i piec do suchego patyczka (ok. 35-40 min).

Studzić chwilę w piekarniku, a później na kratce.

Więcej przepisów znajdziecie na blogu Eweliny Majdak Around The Kitchen Table

Tematy:

Nieprawidłowy email