Domowe mleko orzechowe

Mleko orzechowe to doskonały zamiennik codziennie używanego mleka krowiego czy koziego. Z oczywistych względów mogą używać go osoby nie tolerujące laktozy oraz weganie. Jest o wiele smaczniejsze niż mleko sojowe, nadaje bowiem potrawom wyjątkowego smaku. Idealne do koktajli, muesli, owsianki czy produkcji domowej nutelli. Spróbujcie kawy z mlekiem orzechowym! Nawet jeżeli na co dzień pijecie zwykłe, zwierzęce mleko, to taka odmiana miło Was zaskoczy.

ThinkStock

Składniki:

• 2 szklanki orzechów laskowych

• 4 szklanki wody plus dodatkowa woda do namaczania

Pink Hungry

Wykonanie:

• Orzechy namoczcie w zimnej wodzie przez noc lub minimum 8 godzin, woda powinna dokładnie przykrywać orzechy i sięgać ok 1 cm ponad nie

• Wylejcie wodę, w której moczyły się orzechy, przepłuczcie je pod bieżącą wodą

• Odcedzone orzechy umieśćcie w malakserze i zalejcie 4 szklankami zimnej wody. Zmiksujcie na wysokich obrotach aż orzechy będą dokładnie rozdrobnione na tzw. papkę

• Przecedźcie mleko przez kilkukrotnie złożoną lnianą ściereczkę lub bardzo drobne sitko (na prawdę drobne, żeby kawałki nie nie przedostawały się przez dziurki). Porządnie odciśnijcie mleko od papki

• Przechowujcie w lodówce przez 2-3 dni. Przed użyciem zamieszajcie

• Pozostałą papkę orzechowa możecie dodawać do jogurtów, owsianki lub naleśników. Wysuszona w niskiej temperaturze w piekarniku będzie doskonałą mąką orzechową do ciast

Pink Hungry

SMACZNEGO!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na blogu PINK HUNGRY. Zapraszamy!

Pink Hungry

Tematy:

Nieprawidłowy email