Dietetyczne odkrycia: ziemia okrzemkowa

Choć wydawać by się mogło, że jest to produkt głównie do stosowania zewnętrznego, okazuje się, że istnieje jego żywnościowa wersja. Ten naturalny suplement diety stał się już hitem na Zachodzie. Coraz częściej możesz spotkać go w polskich sklepach. Okrzemki to podstawowe pożywienie stworzeń wodnych. Bez nich nie mogłyby istnieć. Sprawdź co Tobie mogą dać i jaki mogą mieć wpływ na Twój organizm.

Foto: istock

Naładowany pancerzyk

Okrzemki to niezwykła „morska trawa”, która znalazła swoje zastosowanie w wielu branżach przemysłu. Na szczęście dla konsumentów, znalazła się jej bezpieczna dla zdrowia forma, którą możesz wypróbować w domu. Ta nowość dietetyczna to sproszkowane pancerzyki jednokomórkowych morskich organizmów – okrzemek. Ten naturalny „pyłek” przyciąga w Twoim organizmie bakterie, wirusy, grzyby, pleśnie, różnego rodzaju toksyny i szkodliwe metale ciężkie, a następnie usuwa je na zewnątrz w naturalny sposób. Oczyszcza jelita i wspomaga w walce z pasożytami. Częściowo zmienia swoją chemiczną strukturę przechodząc przez Twój układ pokarmowy, tworząc kwas ortokrzemowy, wpływający m.in na Twoje stawy, poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych, szybsze gojenie urazów czy wzmocnienie odporności, szczególnie górnych dróg oddechowych. Spożywając ziemię okrzemkową regularnie, możesz poczuć lekki przypływ energii, większe odprężenie i co pokazują badania – zwiększyć swoje libido. Dodatkowo przyspieszysz nieco swój metabolizm i łatwiej będzie Ci zrzucić zbędne kilogramy. To spora dawka krzemu, której potrzebujesz, żeby czuć się lekko i pięknie. Ziemia okrzemkowa to najlepsza forma przyswajania krzemu przez Twój organizm. Krzem to drugi, po tlenie, najbardziej rozpowszechniony pierwiastek na Ziemi i w Twoim ciele. Choć ten eliksir młodości znajdziesz w takich pokarmach jak ziarna zbóż, warzywa czy miód pszczeli, jego wchłanianie ograniczać może m.in. błonnik i magnez (np. zawarty w zbożach). Zubożałe w niego coraz częściej gleby, także powodują często niedostateczne jego spożycie z żywnością. Pamiętaj, zanim sięgniesz po preparaty z dużą dawką tego minerału, warto wykonać badania jego poziomu i upewnić się, że to właśnie jego Ci brakuje.

„Mączka” okrzemkowa

Ziemię okrzemkową znajdziesz w postaci bardzo drobnego proszku. Pamiętaj, żeby wybierać taką z odpowiednim certyfikatem, który daje Ci pewność, że jest ona bezpieczna dla Twojego zdrowia. Musi być dopuszczona do spożycia przez Agencję ds. Żywności i Leków (FDA), a także Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius). Jeśli masz wątpliwości, którą wybrać, możesz poradzić się lekarza, farmaceuty lub dietetyka. Koniecznie zwróć uwagę, aby ziemia, którą kupujesz była amorficzna – tylko taka została dopuszczona do celów spożywczych. Dostępna na rynku krystaliczna, nadaje się tylko do celów technicznych. Możesz rozpuścić ją w wodzie, soku lub dodawać do koktajli, a także do jogurtów czy porannej owsianki, ponieważ nie zmienia smaku potraw. Używaj jej oszczędnie, w przeciwnym razie  proces oczyszczania Twojego organizmu może zachodzić u Ciebie za szybko i możesz odczuć osłabienie, brak koncentracji, bóle głowy czy nadwrażliwość pokarmową. Jak we wszystkim, ważny jest umiar i zdrowy rozsądek. Urozmaicona i bogata w pełnowartościowe produkty dieta, jest Twoją najlepszą gwarancją na dobre samopoczucie i młody wygląd.

Tematy:

Nieprawidłowy email