Czekolada i orzechy

Ten krem ubóstwiają wszyscy, ale zwykle kupujemy go w gotowej formie. Zachęcamy Was jednak do tego, abyście spróbowali zrobić go samodzielnie. Blogerka kulinarna Ewelina Majdak zdradza przepis na słodki powrót do dzieciństwa - krem czekoladowo-orzechowy!

Around The Kitchen Table - Ewelina Majdak

Domowy krem czekoladowo-orzechowy

Na podstawie przepisu Fréderic Bau z książki "Cooking with chocolate"

SKŁADNIKI:

200g orzechów laskowych*

400 ml mleka pełnotłustego (użyłam pasteryzowanego mleka koziego o łagodnym smaku)

1/2 szklanki (60 g) mleka w proszku

2 łyżki (40 g) miodu o neutralnym smaku

300g gorzkiej czekolady o zawartości 64% kakao lub więcej

3 łyżki ciemnego kakao

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Piekarnik nagrzewamy do 150C. Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy orzechy, wstawiamy blachę do piekarnika i prażymy orzechy na lekko złoty kolor (przez 10-15 minut w zależności od rodzaju piekarnika). Uprażone orzechy wyjmujemy z piekarnika i studzimy, a następnie zawijamy w kuchenną ściereczkę i obcieramy z nich skórki.

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy miód i mleko w proszku. Mieszamy i podgrzewamy do chwili zagotowania. Odstawiamy.

Around The Kitchen Table - Ewelina Majdak

Czekoladę i kakao rozpuszczamy w kąpieli wodnej (można również rozpuścić czekoladę w mikrofalówce używając funkcji rozmrażanie lub nastawiając moc na 500 W).

W malakserze lub blenderze miksujemy orzechy na pastę. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i gorące mleko z miodem. Całość miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

Masę przecieramy przez gęste sitko - w ten sposób będzie gładka i aksamitna. Nieprzecedzona nutella ma małe drobinki zmiksowanych orzechów.

Around The Kitchen Table - Ewelina Majdak

Masę przelewamy do wyparzonych słoików, zostawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Słoiki z kremem przechowujemy w lodówce.

* możemy użyć gotowych mielonych prażonych orzechów laskowych

Around The Kitchen Table - Ewelina Majdak

Tematy:

Nieprawidłowy email