Dietetyczne odkrycia: wężymord

Ten czarny korzeń możesz uprawiać w swoim ogrodzie. Biały środek to doskonałe urozmaicenie twojej diety. Jest lekkostrawny i jak twierdzili już Rzymianie – o ostrygowym smaku. Zachwycali się oni jej korzeniem i listkami. Przez lata służył jako pokarm w czasie wielu chorób, od niedawna jako słodzik do kawy czy pożywny dodatek do obiadu. To zapomniane warzywo wraca do łask. Poznaj dziś kulinarnego czarnego jadowitego węża – skorzonerę.

Foto: istock

Na jad i wieczną młodość

Choć może nieco odstraszać swoim wyglądem, wężymordem możesz się naprawdę zachwycić. Spróbuj go nie tylko ze względu na smak, ale też zawartość składników odżywczych. Kiedyś używano jej na ukąszenia węży i przy zatruciach. Przypisywano mu właściwości łagodzące m.in. dolegliwości żołądkowe. Dziś wiemy, co w sobie kryje i na co może wpływać. Zawiera substancje, które mogą wpływać terapeutycznie. To pożywne i lekkostrawne warzywo. To spora dawka magnezu (który zadziała odstresowująco) i wapnia (potrzebnego nie tylko Twoim kościom, ale wspomagające także odchudzanie). To źródło potasu, żelaza, fosforu, witamin z grupy B, witaminy C, E czy beta-karotenu. Wężymord w codziennym menu wpłynie pozytywnie na układ odpornościowy, stan Twojej skóry i koncentrację w ciągu dnia. Niesolony wywar ze skorzonery świetnie służy podczas diety oczyszczającej, bowiem zwiąże metale ciężkie i pomaga usunąć toksyny zalegające w Twoim ciele. W 100g ma niecałe 70 kalorii, mało tłuszczu i niski indeks glikemiczny. Nadaje się zatem doskonale dla diabetyków lub osób borykających się z nieustabilizowaną glikemią. Jest rozkładany wolno i powoduje uczucie sytości na dłużej.

W śmietanie lub z wody

Przez Rzymian nazywany był „zimowymi szparagami”. Wężymord możesz bowiem przyrządzić właśnie jak szparagi. Ugotować na parze, w wodzie czy jako dodatek do potraw. Możesz go obrać przed obróbką lub zrobić to po ugotowaniu, wówczas zachowa więcej cennych substancji. Spróbuj zapiec skorzonerę pod beszamelem lub dodać do mieszanki warzywnej na patelnię. Jest bardziej zwarta niż szparagi i nie rozgotowuje się tak szybko. Świetnie nadaje się też w związku z tym do zup i gulaszy. Możliwości masz nieograniczone, ponieważ ta roślina nadaje się doskonale także jako baza pasty kanapkowej czy dodatek do zimowej pożywnej sałatki. Świetnie komponuje się z czosnkiem, masłem czy orzechami. To roślina, której musisz koniecznie spróbować w Nowym Roku.

Tematy:

Polecamy także:

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze (19)

~działkowicz : Nie podano bardzo istotnej informacji. Podczas obieranie wydziela biały sok barwiący ręce na brązowo. Trudno go zmyć.
Z ziemi też go trudno wykopać. Korzeń dochodzi do 30 a nawet 40 cm. Jest kruchy i podczas wyciągania bardzo łatwo się łamie.
Uprawiam go na działce w ROD od 47 lat. Mimo jego niewątpliwych i unikalnych zalet co parę lat mamy go dosyć i na rok, dwa, lub nawet więcej zaprzestajemy jego uprawy.
Wysiewa się go wczesną wiosną na zbiór jesienny, czy też wczesnozimowy, lub w połowie lata aby mieć go do spożycia na wiosnę.
Tym niemniej jest godny polecenia. Podobnie jak salsefia.
6 lut 16 08:50 | ocena: 82%
Liczba głosów:11
82%
18%
| odpowiedzi: 3
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~vera708 : Odkrycie?????Jakie odkrycie to warzywo mojego dziecinstwa.Babcia zawsze gotowała po prostu pycha chętnie bym kupiła ale nigdzie nie ma.Pytałam kolegę kucharza czy oni dostepu nie maja,ale nie:(((
29 sty 16 15:31 | ocena: 70%
Liczba głosów:10
70%
30%
| odpowiedzi: 2
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Maja : JJakie odkrycie? to skorzonera. Pół Polski ma ją w ogrodzie. Bardzo smaczna, ppodobna w smaku do szparagów. Zdrowa, wiadomo. Amerykę odkryliście? Jest w każdym sklepie ze zdrową żywnością, nawet w supermaketach.
28 sty 16 00:34 | ocena: 54%
Liczba głosów:13
46%
54%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~jasio : mój korzeń smakuje kobietom. to udowodnione.
6 lut 16 08:08 | ocena: 55%
Liczba głosów:20
45%
55%
| odpowiedzi: 2
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~j : "pomaga usunąć toksyny zalegające w Twoim ciele". Jakie toksyny? Ktoś wymieni choć jedną?
6 lut 16 09:13 | ocena: 75%
Liczba głosów:4
25%
75%
| odpowiedzi: 1
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~Nina : Jadłam to w Niemczech tam to nazywają szparagi dla biednych . Dobre mi smakowało !
6 lut 16 09:04 | ocena: 100%
Liczba głosów:3
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~ciekaweprzepisy : przepis ze skorzonera
http://ronddel.blogspot.com
6 lut 16 08:15 | ocena: 75%
Liczba głosów:4
75%
25%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
tss 2 : O wartości biologicznej pokarmu - http://www.stachurska.eu .
6 lut 16 08:18 | ocena: 50%
Liczba głosów:4
50%
50%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~ala do ~działkowicz: Dziekuje serdecznie kolego. Pozdrawiam.
6 lut 16 10:49 | ocena: 100%
Liczba głosów:2
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~j do ~jasio: Niejednemu księdzu by zasmakował.
6 lut 16 09:16 | ocena: 100%
Liczba głosów:3
0%
100%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:

Nieprawidłowy email