Dietetyczne odkrycia: czarny czosnek

Czosnek to podstawa polskich potraw, znamy go z dzieciństwa, kojarzy nam się z grypą i wyrazistym smakiem potraw. A czy znacie jego czarną odmianę? Oto, co musicie wiedzieć o czarnym czosnku.

Foto: istock

Historia czosnku sięga 5000 tysięcy lat. Nim jego smak poznała reszta świata, zachwycały się nim przede wszystkim ludy azjatyckie. Do dziś stosowany jest chyba w każdej kuchni. Choć jego zwolenników jest wielu, są tacy, którym przeszkadza jego ostrość i zapach. Jeśli nie przepadasz za zwykłym czosnkiem, to dla Ciebie jest nowa gwiazda wśród roślin przyprawowych – czarny czosnek. Inny smak, więcej zastosowań i imponujące bogactwo składników odżywczych.

Nowy zaskakujący smak

Pewnie nie podejrzewasz, że czarny czosnek może mieć coś wspólnego z deserami czy sałatką owocową. Tę nową roślinę w świecie kulinarnym, pokochali mieszkańcy nie tylko Korei, z której pochodzi, ale też państw europejskich. Jego produkcja kwitnie na przykład w Hiszpanii, skąd dalej eksportowana jest na cały świat. Choć proces fermentacji całych bulw, w wyniku którego go otrzymujemy, nie jest skomplikowany, wymaga jednak określonych i stałych warunków. Dlatego trudno jest go przeprowadzić w domu. Na szczęście możesz dostać go już w większości sklepów ze zdrową żywnością i raczyć się tym niesamowitym smakiem. To niezwykłe bowiem połączenie octu balsamicznego, sosu sojowego i słodkiej śliwki. Nie ma w nim znanej ostrości i mocnego aromatu, który możesz poczuć jeszcze kilka godzin po zjedzeniu tradycyjnego czosnku. Przypomina konsystencją suszone owoce, momentami jest nawet lekko galaretowaty. Ten niespotykany, nowy smak świetnie sprawdzi się zarówno w deserach, koktajlach warzywnych czy owocowych. Możesz dorzucić go do pieczonego mięsa, makaronów, mięsnych i warzywnych gulaszy, a także zastosować jako bazę do sosu sałatkowego lub posmarować kanapkę pastą z jego dodatkiem. Poeksperymentuj w swojej kuchni, a na pewno znajdziesz dla niego ulubione zastosowanie.

Foto: istock Czarny czosnek

Tak wiele w niewielkim czarnym ząbku

Nie od dziś wiadomo, że siła drzemie w czosnku. To prawdziwy eliksir zdrowia. Zawiera mnóstwo fitoskładników, witamin i minerałów. Udokumentowano jego pozytywne działanie w ponad 150 chorobach. Choć czarny kolor dzisiejszej roślinnej nowości może Cię nieco odstraszyć, spróbuj koniecznie na sobie jego prozdrowotnego oddziaływania. Ta wersja czosnku zawiera bowiem ponad dwukrotnie więcej dobroczynnych substancji i od pięciu do siedmiu razy więcej polifenoli. Choć czarny czosnek zawiera mniej korzystnej dla organizmu allicyny, innych antyoksydantów znajdziesz w nim dużo więcej. Należy do nich związek siarkowy, S-allicysteina, która wykazuje szereg korzyści dla Twojego zdrowia. Nie tylko działa na Twój układ sercowo-naczyniowy, ale wpływa dobroczynnie na Twoją skórę, pomagając jej się oczyszczać, działając przeciwstarzeniowo, a Tobie ułatwia zachowanie młodego wyglądu. Czarny ząbek zawiera w dodatku ponad siedem razy więcej wapnia i sześć razy więcej białka niż „biała” wersja. Może zatem stać się doskonałym elementem diety, uzupełniając ją w białko. Ten lekko karmelowy, przypominający niektórym melasę ząbek, powinien zagościć w Twojej kuchni. To naturalny produkt, bez konserwantów i ulepszaczy, który wzmocni Cię przez cały rok, bowiem wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Koniecznie z tego skorzystaj.

Tematy:

Polecamy także:

Nie udało się dodać załącznika.
Nie udało się dodać więcej załączników, usuń któryś z już dodanych
Poczekaj chwilę - trwa dodawanie załączników.

Komentarz został wysłany.

Przepraszamy Twój komentarz nie może zostać wysłany

Wkrótce pojawi się w serwisie. Zachęcamy do dalszej dyskusji. Wystąpił błąd i nie można zapisać komentarza.

 









Wpisz, jak chcesz się przedstawić
lub zaloguj się

Komentarze

~logika : Rozumiem, że w wyniku fermentacji czarny czosnek waży pewnie o połowę mniej niż produkt wyjściowy czyli biały czosnek, ale skąd w nim aż 7 razy więcej wapnia niż w produkcie wyjściowym. Wiem, że ten artykuł to reklama, tylko czy nie można by zachować trochę umiaru.
23 lip 16 18:06 | ocena: 100%
Liczba głosów:2
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~marzena : Glupota jakich malo gdyby to wyroslo samo to rozumiem ale zostalo spreparowane przez czlowieka ,takim rewelacjom dziekujemy
23 lip 16 18:19 | ocena: 100%
Liczba głosów:2
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:
~BioVis.pl : Czarny czosnek jest rewelacyjny! Pasuje do każdej kuchni świata. Z zebranych przez nas opinii wynika, że można wyczuć oprócz octu balsamicznego, melasy i karmelu, także smak i zapach kawy, czekolady, a nawet wanilii. Warto spróbować dla smaku, zdrowia i urody.
14 mar 16 15:50 | ocena: 100%
Liczba głosów:1
100%
0%
odpowiedz oceń: -1 +1
Link do tego komentarza:

Nieprawidłowy email