Cukinie z kuskusem

Warzywna uczta nie tylko dla wegetarian - cukienie faszerowane kuskusem to idealny przepis na tę porę roku. Jak go przyrządzić podpowie znana kulinarna blogerka Małgorzata Dzięgielewska - autorka Pieprz Czy Wanilia.

Pieprz Czy Wanilia/Małgorzata Dzięgielewska

SKŁADNIKI:

3 okrągłe cukinie (np. odmiana 'Tondo di piacenza”)

¼ szkl. kuskusu (suchego, przed zalaniem wrzątkiem)

½ świeżej papryki (u mnie czerwona)

tuńczyk w sosie własnym (op. 80g)

duża garść natki pietruszki

garść świeżych liści bazylii

kilka kaparów

3-4 szt. suszonych pomidorów z zalewy oliwnej

sól, pieprz

sok z cytryny (ilość do smaku)

1-2 łyżki oliwy extra vergine (u mnie aromatyczna oliwa, którą zalewałam suszone pomidory)

Pieprz Czy Wanilia/Małgorzata Dzięgielewska

ETAPY PRZYGOTOWANIE:

Kuskus przyrządzić na sypko według instrukcji na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć. Paprykę i suszone pomidory pokroić w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać. Listki bazylii porwać (lub pokroić). Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec wmieszać oliwę.

Pieprz Czy Wanilia/Małgorzata Dzięgielewska

Cukinie umyć i osuszyć. Od strony z łodyżką odciąć „wieczko” (nie wyrzucać). Wydrążyć otwór w cukinii (używałam do tego specjalnej łyżki, służącej do wycinania kulek z owoców), pozostawiając jednak przy ściankach odrobinę miąższu (ok. 5-6 mm) i uważając by nie uszkodzić skórki. *

Pieprz Czy Wanilia/Małgorzata Dzięgielewska

Faszerować przygotowanym farszem. Dno żaroodpornego naczynia lekko zwilżyć oliwą i poustawiać cukinie. Zapiekać ok. 30 min. W piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C.

Podawać ciepłe.

Smacznego!

* miąższ z cukinii można wykorzystać i pokrojony dodać do farszu

Pieprz Czy Wanilia/Małgorzata Dzięgielewska

SMACZNEGO!

Więcej przepisów znajdziecie na blogu Pieprz Czy Wanilia. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email