Consomme rabarbarowe

Consomme z rabarbaru z truskawkami i sorbetem sosnowym - oto pełna nazwa dania, które możesz zamówić w warszawskiej restauracji Tamka 43. Ewentualnie, jeśli znajdziesz chwilkę czasu, możesz zrobić je również we własnej kuchni. Przepis na letnie consomme zdradza nam Szef Kuchni restauracji Tamka 43 - Rafał Hreczaniuk.

Tamka 43

Syrop sosnowy:

500 g młodych pędów sosny

500 g cukru

Zasyp pędy cukrem i odstaw aż pędy oddadzą sok i powstanie syrop. Po około pięciu dniach odcedź i zachowaj syrop.

Sorbet sosnowy:

300 g syropu z sosny

250 g wody

50 g płynnej glukozy

1 listek żelatyny

Sok z cytryny do smaku

Namocz listek żelatyny w zimnej wodzie, resztę składników połącz i podgrzej do temperatury 50°C. Całość przypraw sokiem z cytryny według uznania. Powstały płyn przelej do kubka PACOJET i zamroź. Przed podaniem zmiksuj w PACOJET. Opcjonalnie zmiksuje w robocie kuchennym i zamroź.

Consomme z rabarbaru:

1000 g rabarbaru

250 g cukru

Pokrój rabarbar w 1 - centymetrowe plasterki, zasyp cukrem, zamknij próżniowo i odstaw. Po 24 godzinach zmiksuj i zamroź, po czym pozostaw na sitku wyłożonym wyparzoną gazą do skraplania w warunkach chłodniczych aż powstanie transparentny, różowo – pudrowy consomme.

500 g truskawek pokrój w równą kostkę 2 na 2 centymetry i według uznania zaaranżuj całość na talerzu. Opcjonalnie posyp siekanymi igłami sosny.

SMACZNEGO! Oryginalne consomme zjesz w restauracji Tamka 43. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email