Ciasto z rabarbarem

Słodko-kwaśna rozkosz dla fanów ciast wszelkich. Zobacz najprostszy i najlepszy przepis na ciasto z rabarbarem!

Czekoladą Utkane

Składniki na ciasto (blaszka ok. 28 x 18 cm):

1 3/4 szklanki mąki

3 łyżki cukru pudru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

130 g masła

3 żółtka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

1 płaska łyżka kwaśnej śmietany

Nadzienie:

500 g rabarbaru

3-4 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Bezowa pianka:

3 białka

1/3 szklanki cukru

Przygotowanie:

Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i łączymy całość łyżką. Dorzucamy zimne masło i całość siekamy nożem.

Dodajemy żółtka, ekstrakt z wanilii i śmietanę - zagniatamy. Dzielimy ciasto na 3 równe części. 2 części wkładamy do lodówki na ok. pół godziny, a jedną do zamrażarki. W czasie gdy ciasto chłodzi się w lodówce, rabarbar kroimy na małe kawałki (ok. 1 cm). Zasypujemy cukrem i odstawiamy (puści sok). Schłodzone dwie części ciasta wyciągamy z lodówki, łączymy i rozwałkowujemy - wykładamy na spód blaszki.

Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy na ok. 10-15 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i dalej miksujemy aż piana będzie lśniąca. Rabarbar odsączamy na sitku z soku.

Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i całość mieszamy. Wykładamy rabarbar na podpieczony spód, następnie kładziemy ubitą pianę z białek. Z zamrażarki wyciągamy ciasto i ścieramy na tarce na wierzch piany. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut w temp.

180 stopni. Gdyby ciasto mocno się rumieniło, przykrywamy folią aluminiową. Po schłodzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!

Ten i wiele innych przepisów na słodkości znajdziesz na blogu CZEKOLADĄ UTKANE.Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email