Ciasto marchewkowe

Oto pyszny i prosty sposób na przemycenie do naszego menu pani marchewki. Zobaczcie przepis Pauliny Reczkowskiej - autorki przesłodkiego bloga CzekoladąUtkane!

Czekoladą Utkane

Składniki (na formę 21-22 cm):

270 g mąki

1 szklanka brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Skórka starta z 2 cytryn

3 jajka

3/4 szklanki oleju

270 g drobno startej marchewki

1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Krem:

350 g mascarpone

200 g śmietanki 30 lub 36 proc.

2 łyżki cukru pudru

Skórka starta z 1 cytryny

Oraz:

wiórki kokosowe

marchewki z masy cukrowej

Czekoladą Utkane

Przygotowanie:

Olej i jajka łączymy rózgą kuchenną. Dodajemy startą marchewkę i skórkę z cytryny - mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę. Zawartości obu misek łączymy rózgą kuchenną. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy włoskie. Przelewamy masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni na ok. 60 minut (trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już dobre). Odstawiamy do ostygnięcia.

Mascarpone i śmietankę miksujemy w jednej misce do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder i skórkę z cytryny.

Miksujemy do połączenia. Ciasto kroimy na 3 blaty. Pierwszy kładziemy na paterze i wykładamy część kremu, potem drugi blat i znów krem.

Resztą kremu pokrywamy górę ciasta i boki. Układamy cukrowe marchewki i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Czekoladą Utkane

Smacznego!

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na blogu CZEKOLADĄ UTKANE. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email