Chłodnik litewski ze szparagami i awokado

Nawet jeśli nie jesteś fanką/fanem zup, chłodnik litewski polubisz od pierwszej łyżki! Jedz chłodnik, żeby było Ci chłodno i różowo! Zobaczcie przepis Matyldy Rosłaniec - autorki bloga Pink Hungry!

Pink Hungry

Składniki:

(przepis na ok 3-4 porcje)

• 300 g botwinki z małymi buraczkami (ok wielkości jajka)

• 1 litr bulionu warzywnego

• 1 awokado

• 1 mały pęczek rzodkiewek

• 1/2 pęczka zielonych szparagów

• 125 ml śmietany 18%, schłodzonej

• 500 ml maślanki lub jogurtu naturalnego lub pól na pół, schłodzonych

• sól i pieprz

Pink Hungry

Wykonanie:

• Buraczki i botwinkę porządnie umyjcie pod dużym strumieniem zimnego wody, buraczki możecie obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Botwinkę grubo posiekajcie i umieśćcie w garnku. Zalejcie bulionem i zagotujcie. Gotujcie ok 15 min po czym wyjmijcie liście i buraczki, zachowajcie wywar, przestudźcie

• Ostudzony wywar zalejcie śmietaną i maślanką lub jogurtem i dokładnie wymieszajcie. Doprawcie do smaku. Wstawcie do lodówki na kilka godzin żeby dobrze schłodzić

• Szparagi ugotujcie krótko, ok 5 – 8 min w zależności od grubości szparagów, w osolonej wodzie. Pokrójcie na ok 2 cm kawałki, Awokado obierzcie i pokrójcie na ósemki, które później przekrójcie je na pół. Rzodkiewki pokrójcie na cieniutkie półplasterki

• Wyjmijcie chłodnik z lodówki i dokładnie wymieszajcie. Dodajcie warzywa i awokado do zupy i podawajcie

Pink Hungry

Smacznego!

Więcej świetnych przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym [URL=http://www.pinkhungry.com]PINK HUNGRY. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email