Cebulowa kanapka na szczęście

To kanapka podobno przynosi szczęście, więc polecamy ją wszystkim pechowcom!

The Byk

SKŁADNIKI:

1. chleb razowy pełnoziarnisty

2. cebula cukrowa

3. natka pietruszki

4. orzechy laskowe

5. pestki dyni

6. cpestki słonecznika

7. ser dojrzewający

8. masło

9. sól & pieprz

The Byk

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Ta kanapka jest baaardzo zdrowa i wbrew pozorom niecebulowa. To takie coś z niczego, bo cebula zazwyczaj w domu jest ...! No może o orzechy trzeba zadbać…

Kanapka jest szybka i prosta do zrobienia, ale bez ognia się nie obejdzie.

Kroję cebulę w talarki i układam na rozgrzanej patelni grillowej. Cebula sama w sobie ma dość ostry, specyficzny znany nam smak. Często rezygnujemy z niej również ze względu na zapach. Szkoda, bo to bardzo zdrowe warzywo!! Poddana obróbce termicznej, ulega stuprocentowej metamorfozie. Robi się słodka:)

Rozgrzewam patelnię grillową, po czym zmniejszam ogień do minimum. Chcę aby talarki,oprócz tego że się pięknie ugrillują, trochę się również poddusiły.

Po około 7 minutach przekładam każdy talarek na drugą stronę. Na białych krążkach widać piękne ciemne paski - piętno patelni:)

Na palniku obok rozgrzewam drugą patelnię. Wrzucam na nią wszystkie orzechy - możecie wybrać swoje ulubione - nie ma znaczenia:) Robię z nich orzechowe granoli - czyli prażę. Uważajcie, aby ich nie spalić! Robią się wtedy gorzkie, nie do zjedzenia!

The Byk

Kromkę razowego chleba smaruję masłem.

Natkę pietruszki myję pod bieżącą woda i obrywam najładniejsze listki. Obrzucam nimi pajdę chleba i posypuję szczyptą soli.

Lekko uduszone krążki cukrowej cebuli wyglądają jak zebra - o to chodziło! Układam je na kromce z masłem, które pod wpływem ciepła uroczo się rozpuszcza…

Całość posypuję uprażonymi orzechami i startym dojrzewającym serem. Szczypta soli, dwie szczypty świeżo zmielonego pieprzu - koniec:)

SMACZNEGO!

Więcej przepisów na szczęśliwe kanapki znajdziecie na blogu kanapkowym Dagmary Radzikowskiej - The Byk. Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email