Carpaccio z cukinii i świeżej bazylii

To doskonały dodatek do pizzy i lasagne. Lekki, chrupiący. Znajdzie wielu amatorów - tak swoje danie zachwala Michel Moran. Zobacz przepis na carpaccio z cukinii!

Moje Smaki - Michel Moran

SKŁADNIKI:

Dla czterech osób

2 cukinie

oliwa z oliwek

świeżo wyciśnięty i przecedzony sok z cytryny

1 pęczek bazylii

150 g wiórek parmezanu

50 g prażonych orzeszków piniowych

sól

czarny pieprz

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Cukinie umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki - najlepiej posłużyć się szatkownicą. Ułożyć plasterki na głębokim talerzu i polać je obficie oliwą z oliwek. Posypać listkami bazylii, wiórkami parmezanu i orzeszkami piniowymi. Doprawić solą i pieprzem, a następnie przykryć talerz folią spożywczą. Odstawić w chłodne miejsce i marynować przez co najmniej 3 godziny. Podawać na zimno jako przystawkę lub przekąskę. Podane solo może być wspaniałym daniem wegetariańskim.

SMACZNEGO!

Moje Smaki - Michel Moran

Więcej przepisów Szefa Kuchni Bistro de Paris znajdziesz w książce Moje Smaki Michela Morana. Polecamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email