California maki z seriolą

Poznaj niezwykły przepis na wyjątkowe sushi, prosto od szefa jednej z najlepszych sieci restauracji w Polsce - Sakana Sushi Bar.

Zdjęcia vuMag BlueServices

Moda na sushi ciągle trwa. Choć po całej Polsce rozsiane są tysiące restauracji serwujących ryżowo-rybne smakołyki, to czołówka najlepszych restauracji jest od lat niezmienna. Specjalnie dla VU MAGA, sushi master Mariusz Melcer z Sakana Sushi Bar poleca: california maki z seriolą.

Składniki

1 rolka

100g ugotowanego ryżu brązowego

60g serioli – białą delikatna ryba z rodziny ostrobokowatych, ceniona wśród koneserów surowej ryby za niepowtarzalny smak

10g ogórek- chrupkość i świeżość

10g imbir beni shoga - płatki świeżego imbiru marynowane w umezu (ocet śliwkowy) na słodko-kwaśny smak o czerwono-różowej barwie uzyskanej przy pomocy liści czerwonej perilli (rodzaj mięty). Beni shoga nadaje pięknego koloru sushi z białymi rybami i świetnie smakuje z organicznym ryżem.

5g serek Philadelphia

szczypta prażonego sezamu- prażenie uwalnia więcej smaku z nasion sezamu

sałata

Ryż brązowy:

W przeciwieństwie do białego ryżu - nie płucze się go!

1 część ryżu 2 części wody

Smacznego!

Zdjęcia vuMag BlueServices

Tematy:

Nieprawidłowy email