Bułeczki kokosowe na poprawę nastroju i prezent dla przyjaciół

Bułki są fajne, bo mają tę przewagę, że łatwiej się nimi dzielić. Można upiec blachę i wpadając do przyjaciółki na kawę rzucić mimochodem „przyniosłam ci bułkę”. Przy jednym pieczeniu można obdzielić całe grono liczących na obdarowanie. A tych nigdy nie brakuje.

Pink Hungry

Ich przygotowanie nie zajmuje wcale mniej czasu niż pieczenie chleba, ale kiedy już uporamy się z uporczywym niepokojem podczas ich wyrastania, kiedy zapełnimy bezsensownymi czynnościami czas, podczas którego powolutku puchną pod ściereczką, kiedy są już gotowe, to wtedy! Wtedy możemy policzyć na palcach ile osób w tym tygodniu zasłużyło na przejaw sympatii z naszej strony. Czy sąsiadka „przypadkiem” nie wyrwała powojnika, który rósł na wspólnym płocie, pomiędzy waszymi ogródkami? Czy wasz brodacz przyszedł do domu nad ranem, ziejąc rozkładającym się alkoholem? Czy pies nie nasikał na rozmaryn, zamiast na choinkę, czy kolega z pracy nie podkradł wam zielonego długopisu…

Czy należy im się drożdżowy order Zucha? Zróbcie porządny rozrachunek, policzcie bułki i sprawiedliwie przydzielcie zasłużonym. Każdy będzie zachwycony dostając puchatą kulkę, nieziemsko pachnącą kokosem. Ale zanim rozdzielicie dary równo według zasług, najpierw oczywiście przetestujcie, czy są na tyle smaczne, żeby obdarować nimi bliskich. Pierwszą zjedzcie jeszcze ciepłą, prosto z blaszki.

Koniecznie skupcie się na upajaniu się momentem odrywania jej od reszty koleżanek. Delikatnie i powoli oddzielcie ją i od razu gryźcie. Następną przetestujcie z gorącą kawą, żeby mieć pewność, że kremowy, słodkawy aromat kokosa doskonale komponuje się z paloną goryczką. A kiedy już zapakujcie przydzielone bułeczki w ozdobny papier i napełnicie nimi torebkę z Intimissimi, tuż przed wyjściem sprawdźcie jeszcze trzecią. Tak, żeby mieć pewność, że po ostygnięciu nic nie straciła na wartości. Dla swoich przyjaciół chcecie przecież wszystkiego, co najlepsze.

SKŁADNIKI:

600 g mąki pszennej

1 saszetka drożdży instant (7g)

240 ml mleczka kokosowego, lekko ciepłego

50 g cukru

2 jajka + 1 do posmarowania wierzchu

4 łyżki miękkiego masła

1 łyżeczka soli

2-3 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

1 łyżka rumu kokosowego lub likieru kokosowego (opcjonalnie)

Pink Hungry

WYKONANIE:

Wszystkie składniki włóżcie do miski miksera lub do miski, w której będziecie wyrabiać ciasto. Wymieszajcie i wyróbcie gładkie, elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od brzegów miski i od palców, gdyby było zbyt klejące, dosypcie odrobinę mąki

Przykryjcie szczelnie miskę i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 2 godziny. Zagniećcie krótko ciasto i podzielcie na 12 części (ok 80 g każda). Uformujcie kulki i ułóżcie w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryjcie i odstawcie do ponownego wyrośnięcia, na kolejne 2 godziny.

Rozgrzejcie piekarnik do 175 st, dodatkowe jajko roztrzepcie z odrobiną wody, posmarujcie bułeczki po wierzchu i wstawcie do piekarnika. Pieczcie ok 18-22 min, na złoty kolor.

SMACZNEGO!

Więcej cudownych przepisów, nie tylko na bułeczki, znajdziecie na blogu PINK HUNGRY Zapraszamy!

Tematy:

Nieprawidłowy email