Brzoskwinie z wanilią duszone w białym winie

Lekki, jesienny deser dla fanów nieoczywistych smaków. Zobacz, jak przygotowuje go Matylda Rosłaniec, autorka bloga "Pink Hungry"!

Pink Hungry

Duszone owoce są niesamowicie jesienne i rozgrzewające. Nie tylko na ciele ale i na duszy. Miseczka ciepłych, miękkich brzoskwiń ze słodkim syropem, odrobina gęstej śmietany dla kontrastu, koc, kominek, książka, wichura za oknem i pies na kolanach. Koniecznie grzywacz i koniecznie chiński. A owoce koniecznie z winem bo w ciężkich, zimnych czasach trzeba się wspomagać na wszelkie możliwe sposoby. Jeżeli brzoskwinie to w białym i ze zmysłową wanilią. Lekkie i orzeźwiające desery puszczamy w niepamięć i rozgrzewamy się, od środka. I od zewnątrz też, grzywaczem. Bo naturalna temperatura ciała łysego grzywacza wynosi ok 39 st. Tylko trzeba go najpierw złapać, najlepiej wykorzystać moment kiedy wyściubi wreszcie nos spod ciepłej pierzyny, chwycić mocnym uściskiem, aczkolwiek bardzo delikatnym i pełnym czułości bo grzywacze to stworzenia wrażliwe, momentalnie ulokować gagatka pod kocem. Lokalizacja najczęściej będzie wymuszona przez samego psa, niektóre wolą w nogach, niektóre koniecznie pod prawą ręka, inne centralnie na kolanach. Dodatkową rozgrzewkę zapewni wieczne głaskanie i drapanie za uchem, bo grzywacz musi być rozpieszczony. Możecie między czasie zmieniać ręce żeby się nie przemęczyć. I przygotujcie jedną porcję więcej, grzywacze uwielbiają owoce.

Pink Hungry

PRZEPIS NA 4 PORCJE

Składniki:

• 4 dojrzałe brzoskwinie

• 375 ml białego wina, wybierzcie delikatne, wytrawne z owocowymi aromatami

• 375 ml wody

• 100 g cukru

• 1/2 laski wanilii

• 1/2 gwiazdki anyżu

• 2-3 goździki

• do podania: gęsta śmietana, creme fraiche, lody waniliowe lub jogurt grecki

Pink Hungry

Wykonanie:

• Jeżeli chcecie pozbyć się skórki z brzoskwiń przelejcie je wrzątkiem i delikatnie zdejmijcie skórkę, powinna łatwo odchodzić

• W dużym garnku doprowadźcie do wrzenia wino z wodą, dodajcie cukier i przyprawy. Brzoskwinie przetnijcie na pół, usuńcie pestki i włóżcie do garnka. Powinny być przykryte płynem

• Duście na małym ogniu ok 20-30 min aż owoce będą miękkie. W trakcie duszenia delikatnie przewróćcie kilka razy żeby równo się ugotowały. Gotowe brzoskwinie wyjmijcie na miseczkę i trzymajcie w cieple

• Zwiększcie ogień do dużego i gotujcie syrop przez ok 15 min lub do czasu aż będzie spływał z łyżki gęstą strużką. Usuńcie przyprawy

• Podawajcie brzoskwinie polane ciepłym syropem z odrobiną jogurtu, śmietany lub lodami. Możecie podać również na zimno

SMACZNEGO!

Po więcej ciekawych przepisów zapraszamy na blog PINK HUNGRY

Tematy:

Nieprawidłowy email